La dura lluita d’Ali Lmrabet continua

Ali Lmrabet, acte al Col·legi de Periodistes
Els quatre components de la taula de debat amb una imatge d'Ali Lmrabet al fons | Foto: Ignasi Renom

Recorden la pel·lícula El dia de la marmota protagonitzada per Bill Murray? Al film, el seu personatge es llevava un i altre cop el mateix dia i la història semblava repetir-se. Una cosa semblant deu sentir el periodista marroquí Ali Lmrabet. Fa 12 anys el Col·legi de Periodistes va ser el lloc escollit per donar suport al periodista, aleshores empresonat per uns articles i caricatures que va fer denunciant uns fets relacionats amb la casa reial del Marroc.

Ara Lmrabet es troba a la ciutat suïssa de Ginebra en una nova vaga de fam –fa 12 anys va durar 50 dies, fins que el Rei Mohammed VI li va concedir l’indult-. I aquest cop per què? Doncs després de patir una nova condemna el 2005 que l’inhabilitava per exercir el periodisme al Marroc durant 10 anys, el passat abril –al finalitzar aquesta condemna- Lmrabet va anunciar la pròxima creació d’un nou mitjà. Curiosament, pocs dies després de l’anunci, quan havia de renovar el seu document d’identitat i passaport, les autoritats li van negar aquesta possibilitat. “No succeeix quasi bé mai això”, va destacar Laura Feliu, parella d’Ali Lmrabet, el passat dijous 9 de juliol a un nou acte del Col·legi de Periodistes. És important assenyalar que Ali Lmrabet és també col·legiat.

En l’acte de suport, celebrat a la sala d’actes del Col·legi i que es va poder seguir també per streaming, hi varen participar la pròpia Laura Feliu però també Medir Plandolit, ex corresponsal de TV3 al Marroc, Luis de Vega, periodista internacional d’ABC i ex corresponsal al Marroc, i va ser conduit per Marc Vidal, vicedegà del Col·legi de Periodistes. Durant l’acte es va destacar la valentia de Lmrabet durant tots aquests anys. De Vega va arribar a dir que, malgrat no pot afirmar que el cas del document d’identitat sigui una conspiració política, “hi ha por al Marroc de que algú com Ali torni a exercir com a periodista al país”. També va explicar als assistents com Lmrabet s’inspirava en les publicacions de satírica política espanyola als seus inicis: “Porta’m El Jueves, em comentava sempre l’Ali”.

Entrevista a Ali Lmrabet a Le Temps, el 8 de juliol.

Suport internacional?

Per la seva banda, Medir Plandolit va destacar la necessitat al Marroc, i a tots els indrets, de “més periodistes fent feia com l’Ali”. Per Plandolit, la situació al Marroc en relació a la llibertat d’expressió és complexa, especialment “si un periodista creua les tres linees vermelles: el rei, el Sahara Occidental i la religió”. En opinió d’aquest periodista, actualment redactor en cap a Espanya de VICE News, la situació d’ofegament i de manca de drets és una qüestió que portarà anys en arreglar-se: “és un cercle viciós que es trencarà des de dins”. Luis de Vega, en canvi, no ho té tan clar: “veig difícil el trencament des de dins perquè periòdicament [les autoritats] van fent cops de destral als mitjans de comunicació”.

I des de fora? Les autoritats internacionals i els governs occidentals recolzen l’Ali Lmrabet? En aquesta qüestió tant la seva parella com els periodistes presents al debat no eren gaire optimistes. “És complicat que un país com Espanya s’impliqui en aquest tema”, va comentar Luis de Vega assenyalant la situació estratègica del Marroc davant la comunitat internacional i destacant que per un govern europeu, “aquest és un tema menor”. Laura Feliu sí va destacar i agrair el recolzament per part de les autoritats de Suïssa –on es troba el periodista marroquí- i de mitjans de comunicació d’arreu del món, especialment a Suïssa, Catalunya i França. Fins i tot, han creat un bloc on recullen les principals informacions del tema que publiquen els diferents mitjans.

Sembla que les millores en relació a la llibertat d’expressió al Marroc encara hauran d’esperar i que la seva evolució va de la mà de casos com el d’Ali Lmrabet ja que, com destacaven els assistents a l’acte durant el torn de preguntes, la tornada d’Ali al Marroc és només el primer obstacle del periodista. Censura i finançament són altres dos pedres ben dures al camí d’aquest nou mitjà. Des del Report.cat, de la mateixa manera que des del Col·legi de Periodistes de Catalunya, vam traslladar a Laura Feliu ànims i solidaritat amb Ali Lmrabet, sense oblidar, com va comentar Marc Vidal, vicedegà del Col·legi, que “hi ha moltissims casos com l’Ali al món” i cal posar-hi llum sobre tots ells.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.