Cinc plugins de WordPress imprescindibles per periodistes

plugins wordpress
Els ginys de Wordpress poden potenciar la web de qualsevol creador de continguts

Des d’un petit projecte en forma de bloc fins a mitjans de comunicacions amb milers de lectors diaris. Molts projectes periodístics digitals es gestionen a la xarxa amb un dels gestors de continguts més coneguts i escollits per professionals de tots els sectors: WordPress. Entre altres característiques, permet instal·lar plugins, ginys amb funcions molt concretes que ajuden a millorar la web en algun aspecte concret: des d’introduir una advertència sobre protecció de dades a instal·lar un mur de pagament. En aquest article volem destacar cinc plugins imprescindibles en qualsevol WordPress d’un projecte periodístic

Però primer de tot, què és WordPress? És el que tècnicament es coneix com a CMS, és a dir, Content Management System, un gestor de continguts que es pot emprar en qualsevol web i que permet a qualsevol usuari, sense excessius coneixements informàtics o de programació, crear contingut, publicar-ho, organitzar-ho i eliminar-ho. Per això és el CMS més conegut pel públic general i un dels més utilitzats. Més de sis-cents milions de pàgines web es gestionen amb WordPress, ja que ofereix més de 15.000 plantilles diferents, per adaptar-se a la necessitat de cada usuari: un bloc personal, una web de restaurant, un mitjà especialitzat en motor, etc.

I què són els plugins? Anomenats en català com ginys, són una característica de qualsevol web de WordPress. A banda d’escollir una plantilla d’acord amb el tipus de negoci o projecte pel qual utilitzem aquella web, WordPress ens ofereix un ventall de possibilitats per caracteritzar i complementar la web. Aquests ginys són petits programes, la majoria gratuïts, creats per altres usuaris i programadors, que ajuden a incorporar elements a la web. Per exemple: un giny perfecte per un restaurant és un calendari on la gent pot fer reserves.

Siguin quin sigui el tipus de projecte digital iniciat amb WordPress, qualsevol periodista trobarà molt útil instal·lar els cinc plugins que es recomanen en aquest article. Tots tenen una versió gratuïta molt extensa, malgrat que alguns ofereixen serveis addicionals de pagament.

  1. Yoast SEO

El posicionament del contingut és clau per qualsevol mitjà. En l’objectiu de perfilar cada contingut i article de cara a un millor posicionament als buscadors, aquest giny ens mostrarà, en cada contingut, un semàfor que ens guiarà sobre com de bé o malament estem treballant aspectes de posicionament com les paraules clau, l’ús de negreta, edició d’URL, etc. Sigui quin sigui el color del semàfor, en tot moment apunta quins són els aspectes a corregir.

  1. Contact Form 7

Malgrat que el seu nom no sembla gaire treballat, és el millor giny per gestionar formularis de contacte i totes les vies de contacte que vulguem oferir als nostres seguidors i lectors. Permet crear tota mena de formularis, editar respostes automàtiques, afegir mesures de seguretat (com la de ‘no soc un robot’) i moltes més opcions. Fins i tot permet contestar els missatges rebuts des del nostre compte de correu electrònic.

  1. AddToAny Share

Si el que volem és facilitar a l’usuari el fet de compartir el nostre contingut a les seves xarxes socials, aquest plugin instal·larà en cada contingut que publiquem un espai amb els botons de diferents xarxes socials perquè l’usuari només hagi de fer clic per compartir. Podem personalitzar-ho tant com vulguem: on se situa aquest espai, quines xarxes socials es mostren com opcions i quines no, etc.

  1. GDPR Cookie Consent

Treballant des de la Unió Europea, és obligat informar d’una política de dades i que aquest avís sigui visible. Per generar el bàner on informi a cada visitant de la normativa en protecció de dades, només hem de descarregar aquest giny. L’únic que demana és que editem el missatge que volem mostrar a l’usuari en el bàner de benvinguda. El giny s’encarrega de crear-nos una pàgina a la web amb un escrit de protecció de dades (és la nostra responsabilitat posar les nostres dades i comprovar que tot compleix amb els mínims legals).

  1. Smush

Per aquells creadors de continguts que pengin moltes imatges i continguts multimèdia al seu web, existeix aquest plugin, que comprimeix cada imatge i vídeo que es puja al web, facilitant la càrrega de la mateixa pàgina i de cada article. És, doncs, un giny que no pot faltar, per exemple, en pàgines web de fotoperiodisme o en aquells mitjans que il·lustren cada contingut amb un parell o tres d’imatges. Perquè a mitjà i llarg termini, el pes de les imatges pot suposar temps d’espera per l’usuari. I això és el que evita aquest giny que, en cap cas, treu qualitat a la imatge.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.