L’Alcaldessa Respon, en quatre claus

ada colau neus bonet, alcaldessa respon report.cat
Ada Colau, amb la degana del Col·legi de Periodistes, Neus Bonet | Foto: Ignasi Renom

L’edició d’enguany de la iniciativa ‘L‘Alcaldessa Respón’ ha estat la més seguida des de que el 1983 s’iniciés aquesta trobada anual entre l’alcalde de Barcelona i periodistes. Amb Pasqual Maragall com a primer alcalde participant, fins el 2012 la trobada va rebre el nom de ‘Conferència Anual de l’Alcalde’. Va ser aquell any, amb Xavier Trias ja al capdavant del consistori, quan es va rebatejar com ‘Alcalde Respon’. En aquest article responem a quines van ser les claus de la primera participació d’Ada Colau.

  1. Seguiment mediàtic

Aquest dimecres a la tarda la sala de premsa del Col·legi de Periodistes es va omplir de càmeres i periodistes de diferents mitjans que volien seguir en directe la intervenció d’Ada Colau, així com poder dirigir-li totes les seves qüestions cap al final de l’acte. En concret, van ser 30 els mitjans acreditats i més de 100 els col·legiats que van assistir-hi, segons dades del propi Col·legi de Periodistes.

Va ser tant l’expectació que va crear aquesta primera edició en la que participava Colau que el Col·legi va haver d’habilitar la Sala de Juntes per a que més col·legiats i periodistes poguessin seguir l’acte, fet que va ser també destacat per la degana, Neus Bonet, que va intervenir abans que  l’alcaldessa.

  1. Seguiment a les xarxes socials

També aquesta 33a edició de l’acte –només va deixar de celebrar-se el 1985- ha estat una de les que més participació ha tingut a les xarxes socials. L’etiqueta #AlcaldessaRespon va ser molt utilitzada a Twitter, gràcies també a l’impuls que se li va donar enguany des del Col·legi de Periodistes. Mitjans i periodistes de tot l’Estat van utilitzar l’etiqueta per presentar les novetats polítiques anunciades per Colau.

En concret, seguint dades de Tweet-Tag, l’etiqueta #AlcaldessaRespon ha estat utilitzada fins aquest dijous al migdia més quasi 500 usuaris, creant una audiència de més de sis milions de persones i més de 10 milions de visites als tuits amb aquesta etiqueta.

  1. Presència d’autoritats

Un altre punt destacable de la visita d’Ada Colau al Col·legi de Periodistes és la quantitat d’autoritats que es van donar cita a primera fila de la sala de premsa per escoltar el discurs de l’alcaldessa. L’ex alcalde Xavier Trias –protagonista de les darreres edicions de l’Alcalde Respon- va ser present, juntament amb el líder municipal del PSC, Jaume Collboni, i membres de Barcelona en Comú, com el tinent d’alcalde Gerardo Pisarello.

  1. Gràfics i titulars

Si ens centrem en la pròpia intervenció de l’alcaldessa, que va durar poc més de mitja hora, va centrar-se en les línies polítiques a seguir pel seu govern, especialment de caire social i econòmic. Tot i això, també va tenir paraules pels periodistes i, fins i tot, va preparar una sèrie de gràfiques i dades per il·lustrar les diferents parts del seu discurs. D’altra banda, tal i com ja havia passat en algunes edicions anteriors, l’acte ha estat present a les portades dels diferents mitjans catalans i estatals ja que la conferència va ser aprofitada per l’alcaldessa per presentar novetats i plans del seu mandat, com un integral per als barris del Besós, que van cridar molt l’atenció dels col·legiats i de la resta de periodistes que s’hi van donar cita.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.