Mèdia.cat consolida els seus silencis mediàtics

Ignasi R. Renom

Interessos polítics, dependència econòmica o falta d’interès. Són els principals motius pels quals els principals mitjans deixen de banda certs temes que, per la seva influència en la realitat, serien susceptibles de ser noticia. De donar llum a aquests temes s’encarrega Mèdia.cat, l’observatori del grup de periodisme Ramon Barnils, que va presentar el seu Anuari el 14 de maig al Col·legi de Periodistes.

En aquesta presentació, en la que va ser present la degana Neus Bonet, es va destacar el paper de Mèdia.cat que, en paraules del president del grup Ramón Barnils, David Bassa, “és l’únic observatori crític dels mitjans al sud d’Europa”. Bassa va reconèixer que els dotze temes que es troben en l’edició actual van ser escollits entre més d’un centenar de temes proposats per periodistes i estudiants de periodisme.

Aquesta edició, la cinquena, és la de consolidació del projecte. Així ho van valorar Bassa i Elisenda Rovira, coordinadora de l’Anuari per primer cop. “Els que hem fet possible l’anuari mantenim l’esperit original 5 anys desprès”, va destacar aquesta última. Aprofitant l’acte, es va oficialitzar també la presentació del redisseny de la web de Mèdia.cat, que passa, com van afirmar els seus responsables, de ser un bloc a un híbrid entre bloc i web, però amb un disseny més clar i lleuger i amb noves seccions, entre les que destaca l’hemeroteca de Ramón Barnils. La idea dels promotors es penjar diàriament articles que Barnils va escriure a mitjans com El Temps.

“Ens pressionen per tot arreu”

La idea de l’anuari no és la d’acusar cap mitja per amagar informacions ni fer censura. Segons Bassa, això els desgastaria com a professionals. Sense anar més lluny, Bassa va recordar que, “després de la construcció, la professió més castigada per la crisi ha estat el periodisme”. La crisi, en definitiva, ha suposat també un increment de les pressions que reben els mitjans. “Ens pressionen per tot arreu”, va afirmar Bassa en referència als periodistes i creu que aquest mitjà del grup Ramón Barnils és una via d’escapament davant la impossibilitat de que certs temes surtin a la llum. En aquest sentit, Rovira destacava un dels temes de l’anuari en el qual el periodista Rubén Mir explica la relació entre Gas Natural i la màfia italiana a través de quatre filials de la companyia catalana.

“Els periodistes treballem per a que aquests temes surtin a la llum”, va explicar Rovira durant la presentació en la que es va tenir també un record per als anteriors coordinadors de l’anuari, Roger Palà i Sergi Picazo, així com pel desaparegut Xavier Vinader, al qual se li ha dedicat una infografia a doble pàgina a l’anuari.

Però no només periodistes professionals participen en l’anuari. Neus Bonet va destacar la participació enguany de sis universitats dels Països Catalans que es tradueix en que alguns dels articles, com un sobre la situació límit dels Purins a Osona o un altre sobre les ajudes de promoció del vi rebudes per Freixenet, han estat investigats i redactats per estudiants d’aquestes universitats.

Finançat pels pèls

Des de fa quatre anys l’anuari es finança per mitjà de microdonacions que arriben per mitjà de les campanyes engegades a la plataforma Verkami. Malgrat l’èxit d’aquestes campanyes, els responsables de l’anuari van reconèixer durant la presentació que aquest any ha estat l’edició on més difícil han tingut d’arribar a l’objectiu. Tal i com va explicar Bassa, “el fet que Verkami sigui més coneguda i estigui més plena d’altres projectes culturals sumat a que enguany, pel tema del disseny web, demanéssim 15.000€” han dificultat l’objectiu, finalment assolit. Preguntat per REPORT.cat sobre un possible pla B pel finançament si fallen les donacions de Verkami, el president del grup Ramón Barnils va comentar que no hi ha. “És cert que quan enguany encara no teníem els diners vam començar a pensar ‘i ara què fem?’ però confiem en que l’any que ve, que ja no demanarem tants diners, tornem a assolir els objectius” va reconèixer.

Bassa també va aprofitar la presentació de l’anuari per anunciar la convocatòria del premi de periodisme Ramón Barnils destinat a periodistes i estudiants que vulguin fer periodisme d’investigació. S’hi poden presentar candidatures fins als setembre i el guanyador obtindrà 1.200€ i veurà publicat el seu treball al diari ARA, mentre que es reservaran altres 400€ com accèssit per a estudiants. En paraules de Bassa, el premi vol “permetre els periodistes que hi estiguin interessats, en fer bon periodisme d’investigació i que aquest estigui ben remunerat”.

La consolidació de Mèdia.cat, el qual genera cada cop més expectació entre públic i periodistes –així ho va reconèixer Rovira-, és alhora la consolidació de l’observatori de mitjans dels Països Catalans, que amb la nova web busca tenir més continuïtat en la seva funció de referència per periodistes sobre aquests temes ja que, segons els autors del anuari, “al no aparèixer als mitjans, no existeixen”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.