TV3, polititzada?

Imatge exterior dels estudis de Televisió de Catalunya (TVC)
Imatge exterior dels estudis de Televisió de Catalunya (TVC) | Foto: TVC

En els darrers anys TV3 ha estat acusada de politització. L’oposició al Parlament carrega contra la possible parcialitat informativa, especialment al voltant de la informació referent al procés sobiranista. En aquest article, tercer capítol de la sèrie “Com s’informen els catalans?”, Report.cat analitza les diferències en el consum informatiu dels catalans segons la seva ideologia i la seva disposició a votar sí o no en un referèndum per la independència. Una de les principals conclusions és que TV3 és escollida com a mitjà informatiu per bona part dels catalans, amb independència de les seves preferències ideològiques.

L’anàlisi, fet en base al primer baròmetre de 2017 publicat pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), sí mostra, en canvi, certes diferències en la forma d’informar-se. Malgrat que la televisió és el principal mitjà de comunicació per tothom, ho és amb menys intensitat entre aquells que s’identifiquen com a comunistes, anarquistes i ecologistes respecte a la resta d’ideologies (lliberals, socialdemòcrates, conservadors, nacionalistes i apolítics).

Independentisme informat

En el baròmetre destaca el fet que les persones que votarien ‘sí’ en un referèndum per la independència de Catalunya s’informen en un grau major als qui votarien ‘no’ o ni tant sols participarien. Així, mentre només un 0,9% dels independentistes asseguren no informar-se en absolut, en el cas dels no-independentistes aquesta xifra se situa en el 4,8%.

A més, excepte en la televisió, on les xifres d’ús son molt similars, els independentistes utilitzen molt més la ràdio, Internet i la premsa impresa per mantenir-se informats. Quan es tracta d’informar-se a les xarxes socials, els independentistes també ho fan en major mesura tant a Facebook (56,4% enfront 51,8%) com a Twitter (36,2% enfront 20,8%).

Referència transversal

La principal televisió dels catalans que aposten per la independència és TV3. Un 70,4% d’aquests prefereixen la cadena pública mentre que la segona opció, La Sexta, es queda a molta distància, concretament en un 5,2%.

Però el més significatiu en aquest sentit és que TV3 també és una referència informativa entre els catalans que no aposten per la independència. Entre aquests, la primera opció és TVE1, amb un 23,7% però li segueix, a no gaire distància, TV3 amb un 16,3%.

TV3 també és líder amb independència de la ideologia dels enquestats. Mentre La Sexta és la principal televisió per aquells que es defineixen com comunistes i anarquistes –sent TV3 la segona opció–, la televisió pública és referència informativa tant per conservadors com socialdemòcrates, així com també pels liberals, els nacionalistes… i fins i tot aquells que es defineixen com apolítics.

Escriure a Report.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.