Cinc vídeos del GEN Summit que no et pots perdre

Centenars de periodistes d'arreu del món es van donar citar a Lisboa pel GEN Summit 2018 | Foto: Global Editors Network

Com monetitzar el periodisme digital? Com canviaran la professió tecnologies com la intel·ligència artificial o el machine learning? És possible treure profit de la relació entre les redaccions i les plataformes digitals? Preguntes com aquestes van ser sotmeses a debat per responsables de mitjans de referència, acadèmics i emprenedors digitals en el GEN Summit 2018, que es va celebrar entre el 30 de maig i l’1 de juny a Lisboa i que organitza cada any el Global Editors Network. Aquesta trobada anual va deixar arguments i discussions de qualitat que es poden resumir en els següents cinc vídeos (més una sorpresa al final).

Com monetitzem al lector?

L’objectiu de molts editors: posar la subscripció com a base del model de negoci. No és impossible, com demostren les dades que va presentar a Lisboa Douglas McCabe, CEO de l’empresa d’estudis Enders Analysis. Després, responsables corporatives de Politico, Mediapart i The Guardian van donar arguments per l’esperança: si s’ofereix periodisme de qualitat, el model de subscripció és viable.

Machine Learning: com afectarà a les redaccions?

“L’aprenentatge automàtic de les màquines està passant”. Així de clar es mostra Benedict Evans, responsable mòbil de l’empresa de software Andreessen Horowitz. Evans va exposar en una masterclass com afectarà (per a bé)  l’arribada de la darrera tecnologia als mitjans de comunicació, siguin grans o petits.

Confia en mi: no es suficient

La darrera jornada de la trobada a Lisboa es va iniciar amb un debat sobre la credibilitat del periodisme entre Jimmy Wales, creador de Wikipedia i Wikitribune, i Ed Williams, ex de la BBC i Reuters i actualment consultor. “La credibilitat és clau”, afirmava Matt Kelly, editor del New European i moderador d’aquest debat, però sembla “no ser suficient”.

Lliçons per aprendre del ‘nou’ Washington Post

Des de l’arribada de Jeff Bezos, el Washington Post és admirat no només per la seva qualitat periodística, sinó també pel seu model de negoci enfocat al subscriptor i la seva clara aposta pel multimèdia i l’aplicació de la tecnologia més avançada en el treball periodístic. La intervenció de dos dels seus responsables, Emilio Garcia-Ruiz i Gerg Barber, va ser una de les millors valorades pels assistents.

Estan els mitjans en mans de Facebook i Google?

El 83% dels periodistes creuen que les xarxes socials han minat la confiança de la societat envers el periodisme. És un dels titulars que deixa la recerca que durant més de dos anys ha liderat Emily Bell, directora del Tow Center per Periodisme Digital de la Universitat de Columbia. Després d’enquestar milers de professionals, Bell va exposar les conclusions més destacades de la investigació, que serà publicada a mitjans de juny.

Extra: la setena gala dels Data JournalismAwards

Per qualsevol periodista de dades no hi ha esdeveniment més important que la cerimònia anual dels premis al Periodisme de Dades. Coincident sempre amb la celebració del GEN Summit, en l’edició d’enguany els mitjans llatinoamericans, juntament amb el nord-americà FiveThirtyEight, han estat els triomfadors.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.