Altaveus intel·ligents que informen en català

Els assistents de veu, com l’Echo Dot, també ens oferiran les notícies | Foto: Pixabay

“Bon dia, desperta Catalunya. Som El matí de Catalunya Ràdio”. Aquestes seran algunes de les primeres paraules en català que podran escoltar els usuaris d’Amazon Alexa, el nou assistent de veu d’Amazon. Els altaveus intel·ligents Amazon, com Echo Dot, Echo, Echo Spot o Echo Plus, reproduiran alguns dels continguts de Catalunya Ràdio i TV3 a partir del 30 d’octubre, quan aquests tres dispositius es posaran a la venda a Espanya amb preus que oscil·laran entre els 36 i els 150 euros. L’usuari només haurà de pronunciar les frases “Alexa, ¿cuáles son las noticias del día?” o “Alexa, dame las noticias” i immediatament l’aparell s’activarà i posarà al dia a l’usuari amb les notícies més destacades.

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha arribat a un acord amb la companyia nord-americana Amazon per oferir els primers continguts en català a través del seu nou servei de veu. La portada de Mònica Terribas, els titulars del Telenotícies Vespre, els titulars de Catalunya Informació o la previsió d’El Temps de TV3 estaran disponibles a través de les anomenades skills, petites funcionalitats o fonts d’informació disponibles en els assistents de veu d’Amazon.

“És un gran reconeixement per als professionals de TV3 i Catalunya Ràdio” va explicar Saül Gordillo, director de mitjans digitals de la CCMA, el passat 24 d’octubre al programa Popap. Gordillo també ha confessat que “Amazon ens va venir a buscar fa setmanes per ser al seu assistent virtual, però l’acord de confidencialitat no em permetia explicar res fins dimecres passat”.

Què són els assistents de veu?

Els assistents de veu són un software que incorporen alguns dispositius i que ens permeten interaccionar amb ells a través d’ordres de veu. Al principi només permetien tasques senzilles com realitzar cerques o trucar, sense haver de tocar la pantalla del nostre telèfon. Actualment, aquests dispositius permeten noves funcionalitats que ens permeten controlar la nostra llar, com per exemple apagar el llum o posar en marxa una màquina de crispetes.

Exemples de tasques que es poden fer amb Google Home. Font: YouTube

Innovació i àudio

Google Assitant és l’assistent virtual de Google i, òbviament, un dels principals del mercat  gràcies als seus altaveus intel·ligents Google Home i Google Home Mini. Els usuaris d’aquests dispositius ja poden escoltar continguts de mitjans nacionals com El País, esRadio, Onda Cero, ABC, COPE o la SER. “Parlarem amb Google perquè TV3 i Catalunya Ràdio tingui continguts en català a tot arreu on sigui possible. És la nostra obligació com a mitjans de comunicació públics” ha afirmat Saül Gordillo a la periodista Mariola Dinarès de Catalunya Ràdio.

Un altre pas endavant per a l’emissora pública catalana ha estat incorporar els seus podcasts a la plataforma musical Spotify, fet que l’ha convertit en la primera emissora d’Espanya en aconseguir-ho. Al juliol, a l’anàlisi ‘Quinze minuts d’informació’ ens preguntàvem si els nostres mitjans de comunicació haurien d’explotar més el fenomen del podcasting. Reafirmem la resposta amb un clar i innovador, sí.

Escriure a Report.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.