Si us va agradar Los archivos del Pentágono…

Escena de la pel·lícula Los archivos del Pentágono, d'Steven Spielberg

La pel·lícula Los archivos del Pentágono, d’Steven Spielberg i amb un repartiment encapçalat per Meryl Streep i Tom Hanks, no només està nominada com a Millor Pel·lícula als Òscar sinó que també ha encapçalat el primer lloc de la taquilla als cinemes espanyols. Molts periodistes s’han retrobat amb la professió gràcies a aquesta història sobre la lluitat de la premsa lliure contra la censura. Si us va agradar aquesta pel·lícula, aquí teniu unes altres recomanacions d’experiències audiovisuals similars.

Spotlight

Guanyadora de l’Oscar a la millor pel·lícula, Spotlight era el darrer gran referent cinematogràfic al voltant del periodisme fins l’estrena del film d’Spielberg. La història narra el que va succeir a la redacció del Boston Globe al 2002, quan el diari va destapar dècades d’abusos sexuals per part de sacerdots de Massachussets. Una investigació que els va valer el Premi  Pulitzer. El protagonisme recau en els periodistes i responsables del mitjà i el debat entorn a la publicació de la informació. Està disponible a Netflix.

Page One

Aquest documental de 2011 és la crònica d’un any de vida al New York Times, en plena crisi econòmica i l’escàndol de WikiLeaks. Durant les quasi dues hores de durada, el documental –dirigit per Andrew Rossi– mostra les interioritats d’una capçalera amb més de 150 anys d’antiguitat.  Es va presentar al Festival de Sundance i va ser nominat com a Millor Documental pels Critics Choice Awards. Es pot veure a Filmin.

Primera plana

Tot un clàssic –existeix una versió de 1931–, basat en una obra de teatre de la primera meitat del segle XX. El 1974 Billy Wilder va dirigir aquesta història amb Jack Lemmon, Walter Matthau i Susan Sarandon on s’exposen les batalles entre periodistes per aconseguir una exclusiva i la ‘complicada’ relació entre un redactor i el seu director. La pel·lícula es pot veure per 1,99€ directament a YouTube.  També es pot comprar a Amazon.

Todos los hombres del presidente

Si no fos perquè fa més de 40 anys que es va estrenar, aquest film, protagonitzat per Robert Redford i Dustin Hoffman, podria ser la segona part de Los archivos del Pentágono. Aquesta pel·lícula, dirigida per Alan J. Pakula, està considerada una les 100 millors del segle XX pel Congres dels EUA i guanyadora de quatre Oscar, narra el treball darrera la publicació del ‘cas Watergate’ per part del The Washington Post. Es pot comprar a Amazon.

The Newsroom

El gran èxit televisiu d’Aaron Sorkin després d’El ala Oeste de la Casa Blanca. Tres temporades van ser suficients per mostrar com la fictícia redacció de l’ACN, una cadena nord-americana de notícies, va tractar diferents temes de transcendència, com la crisi econòmica, la reelecció d’Obama, les filtracions de Wikileaks, etc. Guanyadora de diferents premis, es pot veure sencera a HBO.

Veritats de mentida

El 23 de maig de l’any passat, TV3 va emetre aquest documental, elaborat des dels Serveis Informatius i el programa Sense ficció, en el qual es reflexiona sobre el fenomen de la postveritat. Dirigit per Montserrat Besses i realitzat per Marc Rodríguez Puig, hi apareixen des del president del New York Times a un destacat periodista polític de The Washington Post. Es pot baixar del TV3alacarta.

El Caso

Malgrat només va estar una temporada en emissió, aquesta sèrie espanyola va descriure en els seus 14 capítols com era el treball a la redacció del setmanari de successos El Caso, que durant anys va adquirir forta rellevància a l’Espanya del franquisme i la Transició. La sèrie també ajuda a entendre com d’influent era la capçalera i la relació que la redacció tenia tant amb els ciutadans com amb els cossos de seguretat. Tots els episodis estan disponibles al web de RTVE.

Lou Grant

Un altre clàssic. Va ser una de les primeres propostes televisives al voltant del món del periodisme. Lou Grant –interpretat per Ed Asner, que va guanyar varis Emmy per aquest paper– arriba a Los Angeles Tribune per assumir el càrrec d’editor. La sèrie –que TVE va emetre a inicis dels vuitanta– mostra com és el dia a dia a la redacció d’un diari i les principals dificultats que comporta el treball periodístic. La sèrie completa està disponible gratis a YouTube. També es pot comprar a Amazon.

El cuarto poder

Aquesta pel·lícula de Ricard Brooks de 1952 ja és un dels referents del periodisme de la gran pantalla. Interpretada per Humphrey Bogart, el film explica la història d’Ed Hutcheston, un editor agosarat amb problemes matrimonials que aposta per treure els draps bruts d’un cap de la màfia de Nova York. Es pot veure per 1,95€ a Filmin.

Je suis Charlie

Documental del 2016 que mostra les causes que van desencadenar l’atac terrorista contra Charlie Hebdo i que va deixar dotze víctimes mortals. Durant una hora i mitja, aquest treball dirigit per Daniel Leconte i Emmanuel Leconte, és un homenatge al conegut setmanari francès satíric. Es pot veure a Netflix.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.