Decàleg del bon negociador

negociacio comunicació marketing
La negociació és present en moments importants de la nostra carrera, especialment davant els clients | Foto: Photopin

Negociem amb la vida, amb els problemes als que ens enfrontem, amb els reptes i amb totes les persones, sovint sense saber-ho, amb les que ens relacionem. I ho fem sense pensar, molts cops sense prendre consciencia del que diem amb les paraules i del que comunica el nostre llenguatge corporal. Us apuntem aquí un petit resum de consells. Això va de gimnàstica, d’incorporar cada dia una mica algun d’aquests consells…

  1. Preparar la reunió. La informació prèvia és clau. Quantes vegades anem a una entrevista de feina i no hem preparat aquesta trobada? Quants empleats té l’empresa, quan factura, en quins mercats opera, com es diu el director general, que n’explica la web i els mitjans que en diuen? Quanta més informació tenim de la persona que ens entrevista millor ens comunicarem amb ella.
  2. El més important en una negociació és el que no et “diuen”. Doncs sí. Cal llegir entre línies. Cal observar la realitat i cal veure, de forma conscient, el que ens diuen de paraula i el que veiem amb el gest.
  3. Pensar abans en el mínim que puguis acceptar i en les teves màximes expectatives. Obvi, oi? Amb els salaris en trobem el millor exemple: el meu òptim son, posem per cas, 30.000€ l’any, i el mínim que acceptaria és de 15.000€. Tingues clara la forquilla, sigui quina sigui, abans de seure’t a negociar el sou…
  4. La innovació sempre triomfa. Busca la millor alternativa d’acord: la imaginació és el poder. Un horari flexible, conciliació familiar, mòbil d’empresa, cotxe d’empresa, assegurança, accions, tipus de contracte, llar d’infants… Serà per opcions! I tu, ja has pensat que més voldries deixant el sou a banda?
  5. En la vida i en els negocis, ningú té el que es mereix, només tindrà què es pot negociar. Senzill o complicat però és així. Si penses que mai guanyaràs 100.000€ ja has donat el pas més important (en el teu pensament) per no assolir mai aquest objectiu… Hauràs de creure tu (i això només ho pots fer tu) en les teves possibilitats i treballar-hi de valent.
  6. Atenció al que diu el teu llenguatge corporal, el nostre cos ens delata. Tot diu alguna cosa de nosaltres. Recordes, segur, quins dels teus amics juguen millor a pòquer, oi? Doncs és així una mica, controlar les emocions i tenir el cap fred. Pensar molt en el que diuen els teus gestos i en la postura del teu cos t’ajudarà a comunicar-te millor.
  7. Un bon negociador és un bon venedor. Clar que sí. Tots som venedors. Venem al nostre cap un projecte perquè ens autoritzi el pressupost per dur-lo a terme. Venem a la nostra parella que “avui toca anar al futbol” o que “la millor pel·lícula per veure és Coco”. Venem el nostre producte als reclutadors i caps de selecció de les empreses…
  8. Negociem cada dia amb els pares, amb els fills, amb la parella… Perquè negociar és una manera de comunicar-nos, d’expressar allò que volem amb assertivitat i de fer un esforç per posar-nos a les sabates dels altres.
  9. Cal evitar les paraules prohibides: mai, impossible, no, de cap manera, així no ho podem fer… El llenguatge ens delata. Em sap greu, ho sento, no em tornarà a passar, sempre et deixes la tovallola humida al llit, ja saps que jo soc desordenat… El que diem, el que verbalitzem, ho diu tot de nosaltres.
  10. Negociar té a veure amb com ens comuniquem. Té a veure amb la psicologia amb i de les persones. Té a veure amb com afrontem els reptes i en com transmetem als altres el que ens agrada i el que. Té a veure amb la capacitat de persuasió i té a veure amb el desig innat que tots tenim per entendre’ns millor amb el món.

Si vols saber-ne una mica més i jugar i practicar aprenent no et perdis el curs de Negociació que Josep Salvat impartirà el proper 8 de març al Col·legi de Periodistes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.