De la guerrilla a la redacció

Paula Sáenz en la seva etapa de guerrillera de les FARC | Foto: Javier Sule (Capçalera)

El 24 de novembre de 2016 es va signar a Bogotà, la capital de Colòmbia, l’Acord per a la Finalització Definitiva del Conflicte entre les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (conegudes com les FARC) i el govern colombià. “S’han acabat les FARC”, van pensar molt dels guerrillers que fins aleshores s’amagaven a diversos punts de la selva del país. I ara, què?

El curtmetratge ‘La flor de la lengua de vaca’, dirigit pel documentalista German Reyes relata la incertesa de molts combatents dies abans de la signatura de la pau. Per mitjà de l’experiència personal de Camila, guerrillera de les FARC des de jove, el film ens permet endinsar-nos en aquest grup des d’un punt de vista molt persona. “La idea es presentar les FARC amb un punt d’humanitat”, va explicar Reyes el passat 27 d’abril al Col·legi de Periodistes. El director era a Barcelona per compromisos amb els diferents productors del film. En aquesta trobada al Col·legi l’acompanyava l’excombatent, ara reconvertida al periodisme, Paula Sáenz.

Com ella, desenes d’excombatents van decidir que el seu futur després de la lluita armada estava al periodisme. “Vaig entregar el fusell per disparar una càmera”, va comentar aquesta antiga guerrillera que, juntament amb quasi trenta companys més, van crear Nueva Colombia Noticias (NC Noticias) poc després de la signatura de l’acord amb el govern colombià. Aquest és un mitjà eminentment digital, que degut als pocs recursos de que disposen es basa en presència en xarxes socials mitjançant informatius en format vídeo. “Vam néixer com un informatiu insurgent a l’Havana, durant les negociacions de pau”, relatava Sáenz, reconeixent els “coneixements limitats” que tenien sobre la comunicació d’avui en dia. “No sabíem res sobre Facebook, Twitter ni res d’això”, va reconèixer.

Sáenz en en seu nou rol com a periodista de NC Noticias | Foto: Javier Sule (Capçalera)

Ara, però, aquest nou mitjà té presència a diferents xarxes socials i ofereix, fins i tot, un informatiu setmanal en directe a Facebook Live. L’objectiu d’NC Noticias en paraules de Paula Sáenz, és “donar veu als que fins ara no l’han tingut al sistema”. NC Noticias és per ella una resposta als principals mitjans del país que, segons Sáenz, “diuen el mateix amb diferents paraules” i viuen “en connivència amb el poder”. Malgrat tot, l’exguerrillera va voler desmarcar NC Noticias de les FARC. “No som la seva agència de propaganda, ells tenen els seus propis canals de comunicació”, va assegurar.

Durant la trobada, Sáenz va reconèixer que el seu mitjà busca donar a veu a “aquells que no tenen representació en els mitjans tradicionals”. Per contra, no se centren en “aspirar a l’objectivitat” presentant totes les visions en cada tema. NC Noticias és un mitjà basat en la proximitat amb els sectors de la societat que es troben “lluny de les principals ciutats”. Com reconeix la pròpia Sáenz, el mitjà viu “del voluntarisme”, ja que el seu model de negoci es basa en les subvencions públiques, uns pagaments que no deixen marge per salaris dignes. “Els periodistes d’NC Noticias vivim compartim pis entre més de quatre persones per arribar a final de mes”, va il·lustrar l’exguerrillera.

El periodisme, doncs, té un paper rellevant entre alguns dels que van veure canviar la seva vida gràcies als acords de pau. En concret, com a sortida per desenes de combatents que tornen a la vida civil. Deixar el fusell per agafar una càmera, un micròfon o un ordinador. De forma autodidacta però amb moltes ganes i il·lusió, els ara periodistes de Nueva Colombia Noticias ofereixen una visió diferent del conflicte que està centrant el debat social i polític del país.

Escriure a Report.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.