Betevé marca la diferència

Beteve
La cobertura de Beteve durant els dies posteriors a la sentència del Tribunal Suprem va implicar moltes hores de directe i un gran desplegament. | Foto: Beteve

Catalunya ha estat un focus informatiu de primer ordre arran dels fets posteriors a la sentència que anunciava llargues penes de presó pels dirigents independentistes empresonats. Quan el passat 14 d’octubre va fer-se pública la resolució del Tribunal Suprem, milers de persones van omplir places i carrers de Barcelona, així com d’altres municipis catalans, en senyal de protesta.

Davant d’aquesta resposta, els platós televisius van recórrer a tertulians amb opinions diverses sobre el que succeïa al carrer mitjançant imatges sovint descontextualitzades i centrades en el conflicte, repetició en bucle de les imatges de la violència i a vegades amb valoracions clarament esbiaixades. Per tot plegat, es va caure en un alarmisme fàcil, tal com demostra l’anàlisi quantitativa que la periodista Ainoa Benaiges ha realitzat per Report.cat.

Amb tot, enmig d’aquest maremàgnum informatiu, Betevé va optar per una cobertura diferent que ha generat crítiques molt positives tant a Catalunya com a la resta de l’Estat. Prova d’això és que Vertele, portal líder en informació televisiva a Espanya, va destacar en un article com la televisió local s’ha convertit en una referència informativa de les protestes i en lloava el seu plantejament. Una altra crítica positiva va ser la de Mónica Planas, crítica de televisió de l’ARA, que en un article (La bona feina de Betevé) el 19 d’octubre  destacava que la cadena havia fet una feina excel·lent ja que no van utilitzar “la retòrica constant” sinó que van deixar que les imatges parlessin per elles mateixes  i, a més a més, no van deixar “arrossegar-se per l’excitació de l’entorn” sinó que van “mantenir el to narratiu”, tot i la difícil situació en què a vegades es trobaven els periodistes.

Imatges sense opinadors

Xavier Muixí, cap d’informatius de Betevé, explica que el dilluns de la sentència ho tenien tot planificat. “Sabíem que faríem un programa especial i que ens estaríem el temps que fes falta. A partir daquí tot era una incògnita”, reconeix. Per la seva part, Eva Arderius, presentadora del programa d’anàlisi Bàsics, va conduir el programa centrant-se en el que passava en directe al carrer. “Era el nostre punt de referència”, argumenta. “Teníem molt clar que ho havíem de fer, ningú volia anar-se’n a casa aquell dia”, recorda Arderius. L’objectiu, però, no era retransmetre els incidents sinó mostrar el que estava passant al carrer, com els problemes de mobilitat que afectaven la vida quotidiana de la ciutat.

Al llarg de la setmana, Betevé va anar emetent imatges en directe de les aglomeracions que començaven a produir-se, però no només dels aldarulls, ja que també feien entrevistes en diferents punts, permetent així la diversitat de veus. Arderius recalca que van destinar els mateixos recursos en ensenyar que la gent es manifestava pacíficament com en els incidents que es van derivar més tard. Muixí també explica com van anar adaptant a la situació a mesura que es succeïen els esdeveniments i com, finalment, van acabar fent-lo sense opinadors, ja que la força estava en les imatges”. Un aspecte molt important és que van deixar fluir les imatges amb el so ambient, sense cap comentari o explicació que despistés a l’espectador.  

Rècord d’audiència

Les dades il·lustren el bon resultat d’audiència que ha suposat aquesta cobertura. Del 14 al 21 d’octubre, Betevé va tenir una audiència superior a les 564.000 persones, el que suposa que aquell mes registrés el seu rècord històric de consum amb un 65% més d’audiència que el setembre. Una altra dada: quasi un terç dels barcelonins van connectar amb la cadena en algun moment d’aquella setmana. A més, els usuaris únics al web s’han disparat un 200% i han sumat 12.000 seguidors a Twitter.

Sergi Vicente, director de Betevé, afirma que aquest èxit no és fruit d’inventar-se una cosa nova o invertir uns diners que no tenen, sinó d’haver estat fidels a tot el que han fet fins ara. I això ha permès que tinguin un segell propi. “La comparació és inevitable perquè és la conversa que hi ha tant al carrer com a les xarxes socials, ja que probablement molta d’aquesta audiència que hem tingut ho esperava veure a TV3 i no ho ha tingut”, explica. Vicente creu que el boca-orella a través de les xarxes ha estat clau perquè la gent tenia “aquesta necessitat informativa i necessitava resoldre el dubte. Aquesta és la clau, és el que la gent volia consumir en aquell moment, ho hem capitalitzat”.

Felicitacions transversals

Els tuits tampoc no es van fer esperar i les lloances per la bona feina periodística van començar a aparèixer. Arderius i Muixí dibuixen un ampli somriure quan se’ls hi pregunta sobre com han rebut aquests missatges de suport. No hem fet res que no féssim, però aquesta vegada els ulls han mirat cap a nosaltres, i això és fantàstic”, admet Muixí, que assegura que han treballat “amb rigor i des del carrer”. Orgullós, comenta que l’èxit els ha desbordat. També destaca la tasca dels operadors de càmera “que van passar sis hores seguides amb la càmera a l’espatlla amunt i avall seguint els manifestants”.

Per la seva part, Arderius especifica que era una mobilització excepcional i  que ells van també van fer un esforç excepcional a l’hora de portar a terme la seva cobertura informativa. Però com sempre, apunta, van fer-ho per fugir del sensacionalisme i donar una informació el més neutral possible i sense efectismes. “Explicar les coses”, resumeix.  

Unes felicitacions i crítiques positives que arriben coincidint amb el 25è aniversari de Betevé, que va tenir lloc el passat 3 de novembre. La coincidència entre el reconeixement i l’aniversari és com un regal, admeten. Tal com comenta el cap d’informatius, aquest és un reconeixement merescut que ha fet molta il·lusió a tot l’equip, mentre que Arderis assegura que es tracta d’unes felicitacions que mai havien arribat amb aquesta dimensió i transversalitat. Fins i tot, la gent del carrer felicitava els periodistes quan se’ls trobava aquests dies, recorda Muixí. “El tipus de comentaris cap a nosaltres és molt positiu, s’ha reactivat la conversa entorn de Betevé, no perquè haguem estrenat un nou contingut, una polèmica o una nova línia sinó que s’ha conegut una forma de fer que molts no coneixien. I ens han trobat un mitjà molt interessant”. “El que ha canviat afegeix és la percepció cap a nosaltres perquè s’han donat unes circumstàncies. I part d’aquest èxit es quedarà. Òbviament no tota, però una part sí”.

Escriure a Report.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.