Els millors llibres de periodisme per l’estiu

Els millors llibres sobre periodisme per gaudir aquest a la platja | Dan Dumitriu (Unsplash)

Les recents onades de calor ens demostren un cop més que estem a l’estiu: terrassa, una cervesa ben freda, converses amb amics de matinada… I qui no vol passar tot un matí sota el para-sol a una platja de la Costa Brava? Per fer més amens aquests dies de sol, sobre la sorra o l’estança en una acollidora casa rural, us portem diverses propostes de llibres al voltant del periodisme i la comunicació. Una selecció, aquesta, realitzada conjuntament amb el Centre de Documentació Montserrat Roig del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Allà podeu trobar la majoria d’aquests llibres. I podreu passar una molt bona estona a l’estiu.

 

Fake news: la nueva arma de destrucción masiva de David Alandete

En els últims anys, la desinformació i les fake newshan estat a l’ordre del dia. I de fet, una noticia falsa no té perquè ser ben bé una mentida. Molts cops, aquestes fake newstenen components de veritat perquè així siguin més susceptibles de ser cregudes. Com a periodistes, hem de tenir al nostre cap moltíssima informació i fonts veraces per a poder comprovar al mil·límetre tot el que pugui ser susceptible de ser publicat. Per què si no ho fem els periodistes i comunicadors, qui ho farà?

 

El Director: secretos e intrigas de la prensa narrados por el exdirector de El Mundo de David Jiménez

David Jiménez és un reconegut periodista, corresponsal i reporter de guerra a llocs com Afganistan. Un dia va ser nomenat per sorpresa director d’El Mundo. En aquest llibre, Jiménez desemmascara les pressions, influències i favors que s’estableixen al món dels poders, tant l’econòmic, el polític com el mediàtic. El llibre conté històries de ministres, consellers, comissaris i periodistes que fan que un dret com el de la informació es vegi corromput.

 

Unfaking news: cómo combatir la desinformación de Raúl Magallón Rosa

Continuem amb el tema de la desinformació i les fake news. Raúl Magallón recull en aquest llibre tot el que sap sobre aquest nou fenomen que amb els anys no ha deixat d’incrementar-se fins a límits insospitats i que segueix uns patrons habituals que han portat a gent a creure’s que durant el Procés l’OTAN estava a punt de bombardejar Madrid o que els carrers de Barcelona estaven ocupats per tancs. Davant d’això, Magallón busca explicar, explorar i contextualitzar sobretot les fake news, la desinformació o el famós terme clickbait. I planteja una pregunta que molts s’han fet: estar ben informat significa estar avui ben informat?

 

Stieg Larsson: el llegat: les claus ocultes de l’assassinat d’Olof Palme de Jan Stocklassa

El llegat del famós periodista i escriptor Stieg Larsson continua més viu que mai. En aquest cas està escrit per Jan Stocklassa, un periodista que va obtenir accés exclusiu al material de Larsson on hi va trobar tota una investigació inacabada de l’escriptor suec, mort al 2004. Ell havia estat investigant (i teoritzant) sobre la mort d’Olof Palme, un dels polítics més carismàtics i més estimat a Europa. Stocklassa continua amb la investigació i resol el cas. Tot i això, si Larsson estigués viu, què hagués fet? I el més important: què hagués trobat?

 

Manual de autodefensa jurídica para periodistes: cómo conocer y ejercer tus derechos de Patrick Urbano

En el món de la comunicació, sobretot en el del periodisme, ens trobem diàriament amb dubtes sobre coses tant senzilles com si es pot utilitzar un vídeo de YouTube per a un reportatge o que es pot fer si algú t’ha plagiat l’article? Puc treballar en un mitjà si ja treballo en un altre? Puc fer servir la càmera oculta? Aquestes i altres qüestions troben resposta en aquest recull de Patrick Urbano per ajudar-nos a moure’ns amb més llibertat i saber en tot moment com actuar en determinades situacions. Un llibre fàcil, amè i directe.

 

Hacia una comunicación feminista: cómo informar e informarse sobre violència machista d’Ana Bernal-Triviño

Ho vam veure el 8 de març: el feminisme i la lluita contra la violència masclista estan a l’ordre del dia. I com a professionals de la informació no podem deixar de costat canvis tant importants a com aquests. Tot i això, hi ha vegades que els mitjans de comunicació no tracten el discurs masclista com cal. Aquest llibre pretén oferir al lector les claus dels drets de les dones, el paper que tenen els mitjans de comunicació i els errors més comuns que es cometen. És una espècie de manual per saber com hem d’informar en casos que tinguin relació amb aquesta lluita diària.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.