L’estiu és l’època de l’any en què la major part de la població canvia la seva rutina. Molts aprofiten les vacances per viatjar, per descansar o per fer activitats diferents de les habituals. La interacció social també s’incrementa i, en general, tenim més temps lliure per desconnectar de les obligacions que ens ocupen les hores la resta de l’any. Algunes d’aquestes ocupacions estan relacionades amb l’ús de dispositius com el telèfon intel·ligent, al qual dediquem diverses hores al dia.
A Espanya, cada ciutadà passa tres hores i quaranta minuts diaris consultant el mòbil, segons l’informe Digital Consumer by Generations del 2022. Un temps que augmenta entre les generacions més joves, perquè la Generació Z –entre 18 i 24 anys– es passa connectat al mòbil fins a 4 hores i 15 minuts al dia mentre que la franja jove dels millennials –entre 25 i 24 anys– s’hi està 3 hores i 45 minuts i els millennials de més edat –entre 35 i 44 anys– inverteixen 3 hores i 31 minuts. Aquesta dedicació baixa entre la Generació X, aquella compresa entre els 45 i 54 anys, que s’estan cada dia 3 hores i 10 minuts connectats al telèfon.
Ara bé, de quina manera impacten les vacances, la desconnexió laboral i el canvi de rutines en l’ús dels telèfons intel·ligents? Aprofitem l’estiu per desconnectar-nos digitalment?
Alguns experts afirmen que les vacances esdevenen una gran oportunitat per fer-ho, però la realitat és que en aquest període de l’any també passem força temps pendents de la pantalla per diferents motius: planificar un viatge, consultar mapes, connectar-se amb la família i amics, utilitzar les xarxes socials, i fins i tot, contestar algun correu de feina inesperat.
El dispositiu més utilitzat
Segons una enquesta realitzada, dos anys enrere, per la plataforma Passport Photo, un 71% de persones va dir que consultava el seu telèfon intel·ligent entre 2 i 5 vegades cada hora quan estava de vacances. I un 27% va afirmar que el temps màxim que podia estar sense consultar el mòbil a l’estiu era d’entre 1 i 2 hores. Així mateix, un destacable 21% va dir que només podia estar sense mirar el mòbil mentre estava de vacances entre 30 i 60 minuts, com a màxim. Ho observem al següent gràfic.
A més, un 55% dels enquestats afirmava invertir entre mitja hora i dues hores diàries a les xarxes socials mentre estan de viatge.
I es que el telèfon intel·ligent és, amb diferència, el dispositiu més utilitzat per connectar-nos a Internet durant les vacances, independentment de si marxem a l’estranger, ens quedem a l’estat espanyol o al nostre domicili. En aquests casos, el 98%, el 96% i el 94%, respectivament, tria aquest aparell per connectar-se, tal com veiem a la següent imatge.
La distància del telèfon intel·ligent per sobre d’altres dispositius s’ha accentuat de manera progressiva, tal com mostra el següent gràfic interactiu en què es visualitza l’evolució de l’ús de cada dispositiu al llarg dels anys en funció del lloc a on passem les vacances. Es pot aplicar aquest filtre fent servir les pestanyes de la part superior esquerra del gràfic.
Així doncs, podem apreciar, per exemple, que les persones que passen les vacances al seu domicili ja no es connecten tant a Internet a través de tauletes i ordinadors com anys enrere, i també que l’ús dels telèfons intel·ligents a casa durant els mesos d’estiu ha anat augmentant al llarg de l’última dècada.
Segons els experts, l’increment imparable de l’ús del telèfon mòbil, fins i tot estant de vacances, pot tenir conseqüències indesitjables per a la nostra salut. Molts d’ells ja fa temps que alerten que l’ús excessiu d’Internet pot arribar a alterar el sistema de recompensa del cervell i que la línia que separa un ús responsable de l’addicció, és molt prima.
La majoria pateixen nomofòbia
Un dels motius que pot marcar la diferència és el tipus d’aplicacions que es fan servir, ja que n’hi ha algunes que tenen més capacitat de generar addicció que altres. Segons el doctor Joan Francesc Serra i Pla, psicòleg clínic de l’Hospital Quirónsalud Digital, l’addicció es produeix, generalment, envers aplicacions d’interacció social, com les xarxes socials o la missatgeria instantània, i no tant a d’altres de caire més pràctic, com apps de transport, salut o del temps.
L’addicció al mòbil es coneix com a nomofòbia, un terme que va sorgir el 2009 al Regne Unit i que és un acrònim de “no-mobile-phone-phobia”, és a dir, la fòbia a no tenir el telèfon mòbil. I es manifesta quan se sent una por irracional a no tenir-lo disponible, ja sigui perquè ens l’hem oblidat a casa, perquè s’ha esgotat la bateria, perquè s’ha espatllat, etc. Actualment, es calcula que la nomofòbia afecta el 60% de la població mundial i és durant les vacances d’estiu que la nomofòbia augmenta degut a la major exposició al telèfon mòbil.
Aquesta addicció afecta persones de totes les edats, però cada cop és més habitual entre els més joves. Segons un estudi realitzat dos anys enrere per la companyia de telefonia OnePlus, a Espanya, el 81% dels ciutadans d’entre 18 i 35 anys pateixen nomofòbia, i això implica que és el segon país d’Europa amb més joves addictes al mòbil, només superat per Itàlia (82%).
La gran quantitat de dades, informació i estímuls que ofereixen les pantalles i les aplicacions potencialment addictives, com les xarxes socials, provoquen un excés de dopamina en el cervell que es manté de manera constant i que, quan aquest s’hi acostuma, percep el món real de manera distorsionada: tot sembla avorrit i poc estimulant, afavorint un caldo de cultiu idoni per l’aïllament social. Els experts en psicologia afirmen, a més, que tal com passa amb altres addiccions, el que ho pateix necessita cada cop una dosi més alta per aconseguir els mateixos efectes. És a dir, en aquest cas, més temps d’exposició a la pantalla.
Els experts demanen aprofitar les vacances per desconnectar del mòbil | Foto: Bruno Gomiero / Unsplash
Com detectar l’addicció al mòbil
Algunes de les actituds que poden fer sospitar que, o bé nosaltres, o bé algú que coneixem pateix nomofòbia són:
-Mirar constantment el mòbil per comprovar si s’ha rebut algun missatge.
-Disminució de les hores de son per l’ús de les xarxes socials.
-No voler anar a cap lloc a on no hi ha cobertura.
-No apagar mai el telèfon mòbil.
-Preveure sempre on hi ha un endoll per carregar el telèfon si s’esgota la bateria.
-Dificultat per relacionar-se presencialment amb altres persones.
-Problemes de concentració.
-Ansietat i malestar físic quan no es pot utilitzar el telèfon.
Consells per un ús responsable del mòbil a l’estiu
Davant dels riscos per a la salut i el benestar emocional que pot provocar aquesta addicció, els experts coincideixen en demanar un ús responsable del mòbil, especialment durant les vacances. Alguns dels suggeriments que fan són:
–Activar el mode “silenci” o el mode “no molestar”. Tenir un mateix el control per controlar cada cert temps si hi ha hagut alguna trucada o missatge important i ampliar aquest temps de desconnexió de manera progressiva.
–Desactivar les notificacions, especialment les de les xarxes socials. Una sola notificació pot interrompre el descans mental o trencar la concentració en qualsevol activitat que s’estigui fent en aquell moment.
–Configurar un límit de temps d’ús per a cada aplicació. D’aquesta manera es rebrà un avís quan se superi el temps establert.
–Silenciar els grups de WhatsApp. En la majoria dels casos es tracta d’informacions poc urgents.
-Fixar un horari per accedir a les xarxes socials. Definir quin moment del dia es dedicarà a les xarxes socials ajuda a planificar millor el temps i evita estar-ne pendent tot el dia.
–No portar el mòbil a la platja si no és imprescindible. Si pretens relaxar-te o passar una estona amb amics o família, millor deixar-lo a casa. A part de tenir més consciència del moment present, també s’eviten robatoris o que es faci malbé.
–Fer servir rellotges de polsera. Moltes vegades, consultar l’hora és només la primera d’una llarga cadena d’interaccions innecessàries amb el mòbil. Un rellotge de polsera ho evita.