Quan s’acosten les festes una sensació agredolça ens omple i ens remou el cos: quin serà el millor regal que puc fer? Passada l’època on una carta de desitjos ens guiava el camí a l’encert, des de Report.cat intentarem posar llum als dubtes amb deu idees de llibres sobre periodisme –en diferents formats– per regalar aquestes festes.
El director, David Jiménez (Libros del KO, 2019)
De segur que n’heu sentit a parlar. El director és el confessionari escrit de l’exdirector de El Mundo, David Jiménez. Un llibre que ens transporta a un dels pilars polèmics del periodisme actual: la relació dels mitjans amb els altres poders. Jiménez ens fa descobrir la matriu d’un diari des dels seus ulls, i ens transporta a la batalla per la defensa de la independència dels mitjans davant l’establishment i el control que pretén exercir-hi.
Los cínicos no sirven para este oficio, Ryszard Kapuściński (Anagrama, 2013)
Un clàssic que mai decep. Los cínicos no sirven para este oficio és un assaig sobre el bon periodisme del periodista polonès, i autèntic referent de diverses generacions, Ryszard Kapuściński. L’autor reflexiona entorn les entranyes de l’ofici i la vocació i estructura el gremi de la manera més simple i més certa: els que manen i els manats. Amb un estil inconfusible i grans pinzellades de la seva trajectòria –entre elles hi ha records de les cobertures de guerra a Angola–, ens fa reflexionar des de l’autocrítica i ens aporta respostes intel·ligents i sinceres.
No me’n recordo de res, Nora Ephron (L’Altra editorial, 2022)
Un assaig personal deliciós de les memòries periodístiques i vitals de la periodista nord-americana Nora Ephron. L’autora, des de les seves pors i intimitats, representa allò que “els periodistes sempre seran periodistes”, i ens acosta a una visió curiosa de l’ofici: per Nora Ephron, el cinisme i la distància emocional són dues de les qualitats idònies que hauria de tenir un periodista per poder fer bé la seva feina. Hauríem tingut una conversa interessant entre Ephron i Kapuściński!
Dones que surten del paper, Elena Yeste i Francesc Canosa (Fonoll, 2018)
En aquest llibre les dones són protagonistes. Per què probablement estiguin cansades que la seva història l’expliqui qui no ho ha de fer, o de la manera que no s’ha de fer, quina millor opció que dona’ls-hi la veu a elles? Dones que surten del paper és un recull fonamental per entendre l’arribada de les dones als mitjans, la invisibilització i les dinàmiques a les quals s’han hagut d’enfrontar.
Visual Journalism: infographics from the world’s best newsrooms and designers, Javier Errea (Gestalten, 2017)
Javier Errea és president de la Society for News Design Espanya. Dedicat a redissenyar diaris i projectes, ens presenta un llibre –escrit en anglès– il·lustrat deliciós: un recull de les millors infografies i les explicacions pertinents sobre una branca del periodisme cada vegada més cuidada i apreciada pels mitjans i els lectors d’arreu del món.
La Escritura Transparente: Cómo contar historias, William Lyon (Libros del KO, 2014)
Aquest és un llibre manual sobre el pilar més bàsic de la professió: saber explicar històries. Basat en una de les frases més cèlebres de George Orwell, “La bona prosa és com el vidre d’una finestra, la bona prosa és transparent”, William Lyon busca dur el lector a reflexionar sobre el que explica i el que no explica sabent-ne els perquès. L’autor fa especial menció al periodisme del nostre país, denotant-ne una manca de creativitat, atreviment i sentit de l’humor. Una mirada atrevida per periodistes novells i també pels més veterans.
Mejor no bromear con esto, El Mundo Today (Temas de Hoy, 2022)
Qui no ha obert mai Twitter i ha pensat que aquella notícia de titular taronja era excèntrica, però absolutament creïble? El Mundo Today és el mitjà satíric més popular del nostre país, però com deu ser treballar-hi? Els seus editors ens presenten en aquest llibre una compilació de totes aquelles amenaces rebudes després d’incomodar els poderosos del nostre país. Experiències entorn el terrorisme, la Casa Reial, el feminisme o Catalunya embolcallades en una manta de preguntes: sabem fer humor? Sabem entendre’l?
El periodista i l’assassí, Janet Malcolm (Arcàdia, 2022)
Al principi dels anys noranta, Janet Malcolm, periodista del The New Yorker, va pronunciar una frase que no va deixar indiferent l’entorn mediàtic de l’època: “Qualsevol periodista que no sigui arrogant pot veure que el que fa és moralment indefensable. Explotem la ignorància i la soledat de les persones, ens guanyem la seva confiança i després els traïm sense remordiments”. Així comença aquest assaig sobre el periodisme, on l’autora ens parla de la relació psicològica entre un periodista i un assassí i ens passeja pel dilema, com a professionals, d’escollir entre l’ètica o la veritat.
The New New Journalism, Robert Boynton (Universitat de Barcelona, 2015)
Un llibre per submergir-se en el “nou periodisme”, batejat i practicat per Tom Wolfe i els seus amics als anys seixanta i setanta, i que és el que està fet des de nosaltres com a subjecte que experimenta el que explica. Hi trobarem un recull d’entrevistes a professionals que s’han atrevit amb aquest nou format informatiu en experiències que van de les presons a la raça, i ens ofereixen tècniques, idees i la ferma convicció que aquesta és una gran manera d’explicar històries als altres.
Periodismo 2030. Recetas para la era de la comunicación digital, Fernando Jáuregui i Sergio Martín (Almuzara, 2021 )
Tots els debats sobre periodisme acaben duent-nos al mateix lloc: cap a on avança la professió? Internet ha canviat les regles del joc i això ens deixa moltes preguntes per respondre. Els periodistes Fernando Jáuregui i Sergio Martín recullen en aquest llibre treballs de més de dos-cents professionals del sector a través de QRs que ens donen accés als llibres: la síntesi perfecta del que és tradicional amb el que és digital.