Gratis, no

La professió –a la imatge una redacció d’un diari– pateix de ple la precarietat | Foto: Sergio Ruiz (Arxiu Capçalera)

La precarietat laboral és, des de fa anys, un dels principals problemes de la professió periodística. La crisi econòmica dels últims anys només ha agreujat un problema que afecta tot el món del periodisme, però especialment els joves acabats de llicenciar que busquen la seva primera feina, els autònoms, els periodistes que treballen en l’àmbit digital o els fotoperiodistes. Poques professions tenen un nivell tan alt de precarietat.

Pel Col·legi de Periodistes, la lluita contra la precarietat laboral és una prioritat, si bé es tracta d’una qüestió molt complexa que no és fàcil abordar. Entre altres iniciatives que s’estan estudiant, el Col·legi ha posat en marxa la campanya ‘Gratis no treballo’ a Twitter i Facebook amb l’objectiu de denunciar públicament les empreses que fan ofertes laborals que no ofereixen unes condicions laborals dignes i que contribueixen a alimentar la precarietat.

Amb el hashtag #gratisnotreballo es publicaran les ofertes vergonyoses, que suposen treballar per sous inferiors al sou mínim interprofessional, que proposen un contracte de pràctiques però alhora demanen experiència o que ofereixen feina com a autònom amb horaris i salari fix, per posar alguns exemples. Una campanya similar ja funciona des de fa anys en altres llocs de l’Estat amb bons resultats.

El Col·legi també posa a disposició dels periodistes una bústia on denunciar les ofertes precàries, fer propostes o aportar idees per lluitar contra la precarietat laboral: gratisnotreballo@periodistes.cat.

La comissió de Precarietat del Col·legi estudiarà totes les propostes rebudes. Mai ens cansarem de dir que el Col·legi de Periodistes de Catalunya el fem entre tots i que només amb la implicació de tothom podrem trobar solucions als reptes de la nostra professió.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.