El Col·legi de Periodistes de Catalunya va ser el lloc escollit el passat 4 de desembre per presentar un manifest contra les agressions i pressions als periodistes dels mitjans de comunicació. Un document on s’exigeix respecte a la feina dels periodistes durant les campanyes electorals i una defensa perquè els treballadors dels mitjans pugin treballar en llibertat i sense censures ni intromissions.
Els principals punts del document, presentat per Neus Bonet, degana del Col·legi, i al que s’ha sumat tot el col·lectiu de periodistes, fan referència a les agressions als treballadors dels mitjans en els que es demana respecte i protecció, ja que darrerament la professió periodística ha patit diferents episodis de coaccions i agressions tant verbals com físiques. “Tot i que el periodisme no s’exerceix permanentment a Catalunya sota un clima d’amenaça i persecució, aquestes intromissions, per poques que se’n produeixin, mereixen una condemna rotunda”, afirma el manifest.
La degana va manifestar el seu desig que els professionals puguin treballar lliurement. “Que ens deixin treballar en pau, que respectin el treball dels periodistes i perquè nosaltres sabem fer la nostra feina”, va assegurar. Tot seguit van fer una lectura coral del manifest Jordi López (comitè d’empresa de TV3), Joan Maria Morros (cap d’informatius de RAC1), Sergi Vicente (director de Betevé), Marc Colomer (director de l’Agència Catalana de Notícies) i Maria Josep Recoder (degana de la facultat de Ciències de la Informació de la Universitat Autònoma de Barcelona).
La degana del Col·legi de Periodistes, Neus Bonet, llegint el Manifest | Foto: José Luís Gómez Galarzo
Els pilars de la professió
El col·lectiu va fer una crida a la llibertat d’expressió i d’informació ja que són els pilars bàsics d’una societat lliure i democràtica. Per això els impulsors del manifest s’adrecen a la ciutadania perquè respectin la feina dels professionals de la informació ja que la independència de la professió no pot estar amenaçada per cap coacció ni agressió. Als professionals i als mitjans de comunicació a exercir l’ofici amb responsabilitat sempre sota els criteris del Codi Deontològic. I a les autoritats públiques a garantir, assegurar i a protegir als professionals que exerceixen el periodisme.
El comunicat també incideix contra les pressions als periodistes i es demana més respecte i cap ingerència, ja que els professionals del periodisme no volen que ningú marqui les pautes de com s’ha d’informar i que el periodisme estigui lliure d’ingerències polítiques, judicials o policials que atemptin contra la llibertat d’expressió i informació.
Així mateix també es demana respecte per la feina dels periodistes, tant dels mitjans públics com privats i es reclama a les autoritats públiques garantir els drets a la llibertat d’expressió i d’informació.
“Els professionals del periodisme rebutgem, i considerem del tot inadmissible, que ningú es prengui la llibertat de decidir com hem de fer la nostra feina, i menys que ens marquin les pautes de com s’ha d’informar”, afirma el manifest. Per aquesta raó, com a professionals del periodisme, es va insistir en que el Dret a la informació de la ciutadania és un pilar bàsic per a la democràcia i que la feina del periodista és un servei essencial ja que només una informació professional i responsable, compromesa amb el Codi Deontològic, i lliure d’agressions i pressions serà la garantía d’independència i pluralitat.
Finalitzada la lectura del document, es va convidar a tots aquells que volguessin donar suport al manifest. Entre els assistents, es van poder veure algunes cares conegudes com els periodistes Salvador Alsius, Carles Prats, Marta Corcoy de (Associació de Dones Periodistes), Rafa Gimena (demarcació de Lleida del Col·legi) i la fotògrafa, Pilar Aymerich, entre d’altres. La sala d’actes del Col·legi es va quedar petita una vegada va concloure l’acte on tots els participants van fer-se per la fotografia de família.