“No hem de tenir por als poders econòmics”

Andreu Missé Premi Vazquez Montalban - Report.cat
Missé durant la seva intervenció | Foto: Jordi Salinas

“Durant molts anys m’he sentit un intrús en aquest ofici. A més, escriure sempre m’ha costat molt”. Andreu Missé va recollir el 16 de novembre al vespre el Premi Internacional de Periodisme Vázquez Montalbán amb paraules d’agraïment i amb la senzillesa i gratitud que el caracteritzen. El lliurament, que va tenir lloc a la sala d’actes del Col·legi de Periodistes de Catalunya, va aplegar un bon grapat de cares conegudes de la professió en la cita anual que permet, per una part, reconèixer una trajectòria professional i, de l’altra, recordar al desaparegut periodista i escriptor que dona nom al guardó.

“Què diria Manolo Vázquez Montalbán del moment social i polític que ens toca viure?”, es preguntava Neus Bonet, degana del Col·legi de Periodistes al començar l’acte. “I pensar això –va prosseguir– és adonar-se que se’l troba a faltar, a faltar algú que va exercir el periodisme amb rigor, honestedat, ganes i, sobretot, compromís”.

Acte seguit, Claudi Pérez –corresponsal d’El País a Brussel·les– va ser l’encarregat de glossar la figura del guardonat, amb qui va coincidir treballant a la capital comunitària. Pérez va confeccionar una ‘glossa-reportatge’ –en paraules seves– després de parlar amb molta gent que ha tractat i treballat amb Missé, tot i que també va donar la seva opinió particular. “Missé és un traductor més que un periodista, perquè és capaç de traduir conceptes complexes i fer-los entenedors per la gent”, va assegurar.

Ni interessos ni pressions

Andreu Missé (Barcelona, 1947), actual director i soci fundador de la revista Alternativas Económicas (http://alternativaseconomicas.coop), es va llicenciar en Dret i va treballar a les revistes Reporter i Primera Plana i als diaris El Periódico de Catalunya i El País, on va ser redactor en cap d’Economia, subdirector i delegat a Brussel·les.

Andreu Misse Premi Vazquez Montalban - Report.catD’esquerra a dreta, Neus Bonet, Andreu Mas-Colell, Andreu Missé, Anna Sallés (vídua de Vázquez Montalbán) i Claudi Pérez | Foto: Jordi Salinas

El jurat del premi va decidir, per unanimitat, atorgar l’XIè Premi Internacional de Periodisme Manuel Vázquez Montalbán a Missé perquè, tal i com diu l’acta del jurat –llegida per Tomàs Delclòs, secretari del mateix– “al ciutadà li cal una informació econòmica transparent per actuar socialment i políticament. Això suposa la necessitat democràtica d’una informació fiable i comprensible. Andreu Missé, durant tota la seva trajectòria professional, ha treballat per donar al ciutadà aquests conceptes més enllà dels interessos i pressions que pretenen obscurir-los. Missé ha treballat, en diferents mitjans, i segueix treballant amb aquest esperit”.

Res d’angoixes

En el seu parlament, Missé –que va recollir el guardó de mans del conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell– va fer un repàs a la seva trajectòria professional i va tenir paraules d’agraïment cap als professionals –com Eliseo Bayo, Miguel Ángel Bastenier o Antonio Franco, entre altres– que va anar trobant pel camí. “He après l’ofici directament dels periodistes; dels directors, redactors en cap, dels companys de taula i dels joves que començaven”. De Vázquez Montalbán –amb qui va coincidir a Primera Plana quan aquest n’era el director– va destacar que era “un home profundament antiautoritari en tots els sentits”, així com la seva “intel·ligència privilegiada” i la seva capacitat de treball. “Sóc el resultat del que m’han ensenyat els meus companys”, va concloure.

Sobre Alternativas Económicas, projecte en el que porta tres anys implicat, va assegurar que des d’aquesta capçalera estan intentant fer “un periodisme independent, de rigor i divulgació, que tothom entengui el que està passant al món de l’economia”.

Respecte a l’estat actual de la professió, Missé va llençar un missatge d’optimisme. “Tranquils, aquest ofici no s’acaba. No ens angoixem més del compte. Aquest no ha estat mai un ofici fàcil”, va assegurar per, finalment, recordar que els professionals de la informació han d’explicar la veritat, no s’han d’atemorir davant els poderosos (“no hem de tenir por a les autoritats i als poders econòmics”) i que l’objectiu de la seva feina és denunciar les coses i criticar “les mesures que van en contra de la gent”.

Els premis Vázquez Montalbán van ser creats al 2004 amb la voluntat de recordar la figura de l’escriptor i periodista mort l’any anterior. Impulsat pel Col·legi de Periodistes de Catalunya, el premi es convoca en les categories de Periodisme cultural i polític i Periodisme esportiu. Aquest últim –convocat conjuntament pel Col·legi i la Fundació F.C. Barcelona– aquest any ha recaigut en l’ex-futbolista i comentarista esportiu brasiler Eduardo Gonçalves de Andrade, Tostao.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.