Sentit comú i context

extrema dreta informar mitjans
Albert Sabater, Rosa Giralt i Julià Guerrero durant la taula sobre informació d'extrema dreta i mitjans locals | Foto: Col·legi de Periodistes

Els mitjans de comunicació locals sovint tenen dubtes sobre com han d’informar dels partits d’extrema dreta, com Vox, i concretament, en període electoral. Per reflexionar-hi, el Col·legi de Periodistes de Catalunya i la Federació de Mitjans de Comunicació Local de Catalunya (FMCLCat) van acollir el 25 d’octubre una jornada a la seu del col·legi, a Barcelona, on, a l’últim torn, van participar Julià Guerrero, director de Ràdio Castellar i secretari de la FMCLCat, Rosa Giralt, directora de Nova Ràdio Lloret, i Albert Sabater, director de Ràdio Tordera.

Els tres ponents van concloure que els periodistes, i especialment els mitjans de proximitat, tenen el deure d’informar els ciutadans de tot el que passa al seu voltant, i, per tant, també de les accions de Vox. Això no vol dir, però, que s’hagi d’explicar cada moviment que fa el partit. Si, per exemple –van concretar–, la formació posa una parada informativa a un municipi, els mitjans no haurien de considerar-ho notícia. Ara bé, si la instal·lació de la carpa desencadena la protesta d’un grup antifeixista, el mitjà hauria de cobrir-ho. El que cal és, segons els ponents, sentit comú i contextualitzar la informació, per evitar blanquejar el missatge de l’extrema dreta.

El deure d’informar

En començar el seu discurs, Julià Guerrero va detallar que a Castellar del Vallès, Vox no hi té arrelament. Segons el director de Ràdio Castellar, el partit no ha muntat mai cap acte al municipi, per la qual cosa, “el tractament als mitjans és zero”. “No tenen cap vincle al municipi ni representació en el ple. Hi ha perfils de Vox simulant que són d’aquí, però no sabem qui hi ha al darrere. No tenen cap arrelament al municipi i no serem nosaltres qui generarem aquesta bombolla. No atiarem nosaltres aquest foc”, va dir, taxatiu.

Rosa Giralt va augurar un escenari més fosc per Lloret de Mar de cara a les eleccions municipals, al maig de l’any vinent. “Vox està fent base. Entrarà a l’Ajuntament i tindrem problemes segur. Ja hi ha hagut actes polèmics, amb la presència de la policia. Quan hi ha campanya electoral entrevistem a tots els candidats, però amb el candidat de Vox tenim el dubte: què fem?”, es preguntava la directora de Nova Ràdio Lloret. Creu, però, que la fórmula està en el que fan els mitjans més grans: “Vox està al Parlament i surt molt poc als mitjans catalans. Pot ser una fórmula per imitar”. En el cas de Tordera, allà no hi ha representació de Vox, però Albert Sabater creu que molts votants de Ciutadans ho seran de Vox a les eleccions del maig.

El director de Ràdio Tordera, justament, va ser un dels més contundents a l’hora de defensar la responsabilitat del periodista amb el ciutadà. Sabater considera que els professionals han d’informar. “No ens podem quedar de braços plegats. Tenim un deure. No el podem defugir. Hem de fer la nostra feina i hem de donar-hi resposta. Hem de parlar de Vox. Ara bé, quan diguin una bajanada, l’hem de posar en context. Els hem de donar una certa, relativa i proporcionada presència als mitjans, i sempre contextualitzada”, va assenyalar.

Els periodistes: únics culpables?

Tant Guerrero com Sabater van voler deixar clar que els mitjans no són els responsables únics ni últims de tot el que passa amb Vox. “Els periodistes no tenim la culpa dels perfils anònims de Twitter. Les xarxes socials són el Far West. És l’estratègia que va fer servir l’expresident nord-americà, Donald Trump. Hem de reduir la pressió que ens posem”, va assenyalar el director de Ràdio Castellar. Sabater li va donar la raó: “Hi ha molts més inputs, com els perfils que té Vox a les xarxes socials, sobretot a Twitter”. “No podem obviar que la gent pot arribar a Vox per altres canals”, va afegir. I feia aquesta apel·lació a la resta de partits polítics: “Haurien de prendre la iniciativa i contrarestar el que diu Vox. Si Vox diu una bajanada, la resta de partits haurien de respondre amb una informació veraç”.

Debat al voltant del cordó sanitari

Un cop els ponents van exposar els seus punts de vista sobre com cal informar de l’extrema dreta a la ciutadania, altres mitjans locals van participar en el debat des de les cadires del públic. És el cas de la televisió del Vallès Oriental, que va admetre practicar el cordó sanitari amb Vox. La cadena no informa de les accions del partit d’extrema dreta. Consideren que, si parlen d’ells, els estan “fent la feina”. Sabater va respondre el comentari dient que fer cordons sanitaris no li semblava bé. “No m’entra al cap. Hem d’assumir el risc de parlar de Vox”, va dir.

Des de Betevé també van recordar que a les últimes eleccions van fer un manifest per dir que no volien donar cobertura a Vox. Altres mitjans locals, però, van recordar que Vox té representació al Parlament, i que, per tant, no se’ls pot deixar fora.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.