Converses per escoltar

gent de merda pòdcast
Les autores de Gent de Merda, als Premis Sonor 2023 on guanyaren el premi al millor pòdcast en català. Foto: Jordi Borràs / Victòria Rovira / Premis Sonor

Dues persones, un micròfon i un estudi de gravació, moltes vegades casolà, i poc més. La democratització en la producció i creació de continguts digitals ha fet que avui dia qualsevol pugui jugar a ser presentador d’un programa de ràdio. Els pòdcasts són actualment un format en auge, especialment els centrats en entrevistes personals, que molts oients consumeixen ja en el seu dia a dia de manera habitual.

Però, què hi ha de realitat segons les dades? L’any 2024, Spotify va informar que el consum total de pòdcasts al país havia pujat més d’un 30% respecte a l’any anterior, situant Espanya entre els cinc principals mercats europeus per hores d’escolta i usuaris actius. Altres fonts com l’IAB Spain i Reuters Digital News Report apunten que gairebé la meitat dels internautes espanyols –el 48%– escolten pòdcasts almenys un cop al mes, i fins al 60% ho fa setmanalment, amb una mitjana de sis hores setmanals per usuari. En aquesta línia, un informe elaborat per la plataforma iVoox el 2023 augmenta encara més aquestes dades amb unes 9,5 hores setmanals d’escolta i 4,2 episodis per setmana; sent un 52% d’aquests programes de tipus conversacional.

Aquest notable impuls del format conversacional s’explica per diversos factors. D’una banda, trobem l’alt grau d’intimitat i proximitat que són capaços de crear amb els oients, a més de la viralitat d’aquest format a través de les xarxes socials. Finalment, la majoria són episodis de trenta i seixanta minuts, una durada adaptable a situacions domèstiques o d’estil de vida com fer esport, tasques de la llar o trajectes, facilitant, doncs, la seva escolta en diversos moments de la setmana.

A més, l’emergència del videopòdcast amplifica encara més aquesta tendència: el 2024, els usuaris que consumien formats en vídeo van créixer més d’un 70%, confirmant l’Estat com el segon mercat europeu amb més ràpid augment d’aquest format. Aquest context de creixement massiu, fidelització i diversificació de formats converteix el pòdcast conversacional en un fenomen cultural i comunicatiu clau a dins de la comunicació al país.

Deu pòdcasts per escoltar aquest estiu

Així doncs, de cara a aquest període estival, us proposem un recull de deu pòdcasts en català per escoltar durant les vacances i descobrir nous programes i projectes culturals.

Déus i simis

Es tracta d’un pòdcast presentat per Marc Cadafalch i Albert Bazán que ofereix converses informals amb protagonistes del panorama cultural i musical català. Amb un to informal, humorístic i proper, cada episodi inclou una entrevista gravada en un entorn casolà i col·laboratiu. El programa ha crescut ràpidament i destaca per la seva autenticitat, fet que l’ha convertit en el guanyador de la darrera edició dels Premis Crits en la categoria de projecte innovador.

La nit més fosca

Catalunya és un referent en la ràdio local i aquest pòdcast n’és un exemple molt clar: és un pòdcast de crònica negra i misteri que emergeix de Ràdio Vilafant. Presentat per Joan Plana, Xavi Gorro i Sergi Trinidad, el programa explora amb detall i profunditat els crims que han sacsejat Catalunya i més enllà, analitzant el context històric, social i policial. Amb episodis d’entre cinquanta i seixanta minuts, es publiquen cada divendres i també s’emet en directe per ràdio local.

Gent de Merda

En tercer lloc, tenim a Gent de Merda, un pòdcast impulsat per quatre amigues –Clàudia Rius, Paula Carreras, Rita Roig i l’Ofèlia Carbonell– que conformen una conversa centrada en temes que les afecten generacionalment com l’art, la cultura, el feminisme o la moda. Actualment, s’emet sota el patrocini de Radio Primavera Sound i ja suma més de dos-cents episodis, amb convidats del món cultural i social, i el reconeixement com a “millor pòdcast en català” als Premis Sonor 2023.

l'arrabassada pòdcast
Els integrants del pòdcast L’Arrabassada a la Catosfera 2023. Foto: Jordi Borràs

L’Arrabassada

L’Arrabassada és un programa autogestionat de política i societat ple de sarcasme que està presentat per tres joves de Nou Barris com són Iñaki Peña, Marc Lesan i Oriol Lapeira. Publicat cada dues setmanes, els seus episodis, d’entre noranta i cent vint minuts, combinen debats polítics, seccions humorístiques i entrevistes amb convidats rellevants, tractant temes com la catalanitat, el turisme massiu o la militància d’esquerres. El seu estil irreverent els ha donat a conèixer a les xarxes. També els podeu trobar fent programes en directe en diverses poblacions de Catalunya.

La Trinae

Rere aquest nom amb referència a les latrines romanes, un grup de tres noies juga a conversar i a “cagar-se en tot”. També produït per Radio Primavera Sound i conduït per la Llum, la Cèlia i la Semproniana, La Trinae comparteix confidències amb convidats i entrevistats cada quinze dies, en episodis d’entre trenta-cinc i quaranta-cinc minuts. Parlen de cultura pop, realitat LGTBIQ+, la postmodernitat i drama generacional amb molt d’humor. Els seus continguts els ha valgut la nominació a Millor Podcaster als Premis Sonor 2024.

mentrimestres podcast
Mentrimentres és un pòdcast literari i humanístic. Foto: Mentrimentres

Mentrimentres

Mentrimentres és un pòdcast literari i humanístic nascut el 2020 per quatre companys, com són Bernat Reher, Joan Rius, Berta Galofré i Carlos Francesch. Publiquen episodis d’entre vint-i-cinc i quaranta minuts amb entrevistes profundes a veus destacades de la cultura, traductors, poetes i acadèmics. Actualment, són un referent en divulgació literària i filosòfica, fins al punt d’haver estat escollit com a productora de continguts del Festival Barcelona Poesia 2025.

Llegir

Un altre pòdcast de referència dins del món literari és Llegir, conduït per Uriol Gilibets i Eduard Gener. Amb la voluntat de construir un programa de “reflexió literària”, el programa amb convidats sobre llibres amb toc d’humor. Ja va per la seva setena temporada. També realitzen gravacions en directe a Solsona amb música en viu i amb la complicitat del públic.

Tabac i sobrassada

Pel que fa a la gastronomia, tenim pòdcasts referents a casa nostra. Tabac i sobrassada es defineix com un programa de “contraban” creat per un andorrà i dos mallorquins que ofereix converses acompanyades de menjar. Publicat cada dues setmanes, a cada episodi, que té una durada d’entre quaranta  i vuitanta minuts, comparteix “esmorzars” informals amb convidats vinculats a la cultura catalana i balear, tractant tota mena de temes i anècdotes personals. També va ser reconegut l’any passat com a finalista en diverses categories dels Premis Sonor.

desobediencia cruyffista
Un moment de la gravació del pòdcast Desobediència Cruyffista.

Desobediència Cruyffista

En el terreny esportiu, podem trobar Desobediència Cruyffista, una mena de tertúlia d’entreteniment i futbol. Aquest pòdcast setmanal proposa una conversa informal sobre el Barça, la cultura futbolística i tot allò que els envolta. En els seus episodis (d’una hora aproximadament) combinen anàlisi tàctica, nostàlgia cruyffista, jocs humorístics i convidats que aporten veus diverses, des del periodisme esportiu fins a la creació cultural.

Periodistes. Converses sobre l’ofici

Per finalitzar, recordem que el Col·legi de Periodistes s’ha apuntat a la febre pels pòdcasts amb la presentació del vídeopòdcast Periodistes. Converses sobre l’ofici, un espai per reflexionar sobre els canvis i reptes del periodisme. Les entrevistes, d’uns quaranta-cinc minuts, són fetes per l’Albert Om. En la primera temporada entrevista a Jordi Évole, Gemma Nierga, Ramon Besa, Tura Soler, Josep Cuní, Esther Vera, Josep Carles Rius, Cristina Gallach, Lluís Permanyer i Txell Feixas. Està disponible gratuïtament a YouTube, Spotify i CaixaForum.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.