Deu newsletters imprescindibles per a periodistes

Newsletters per a periodistes
Existeixen múltiples butlletins especialitzats en periodisme i comunicació | Foto: AW

El butlletí informatiu o newsletter és una eina informativa cada vegada més estesa i emprada tant per empreses com per marques o blocs personals. Segons el Reuters Institute Digital News Report  és un recurs amb un valor creixent per als editors que volen establir relacions directes i fortes amb el públic. Es publiquen periòdicament i n’hi ha de setmanals, mensuals i fins i tot diaris.  En l’actualitat es tracta d’una de les eines d’email-màrqueting més eficients que existeixen, que s’està revalorant i reinventant constantment per tal d’arribar a més subscriptors.

El contingut és divers i el format es pot adaptar a pràcticament totes les temàtiques i àrees de treball. I el periodisme no n’és una excepció. És per això que de des del Report.cat volem recomanar deu newsletters imprescindibles en diferents idiomes sobre periodisme i comunicació:

 

The Muffin

A la newsletter diària The Muffin, en castellà, de Mauricio Cabrera, hi podreu llegir la informació que mou la indústria dels mitjans de comunicació, noves tendències i contingut exclusius gràcies a la col·laboració amb empreses com Comscore i Socialbakers. A més, també s’hi publiquen eines i propostes perquè els subscriptors puguin redefinir les seves activitats professionals i siguin capaços de crear el seu propi contingut. Mauricio Cabrera és periodista esportiu i creador de juanfutbol, petips i Story Baker, un mitjà que parla sobre mitjans, eines, noves tendències, idees i continguts sobre periodisme i comunicació.

Reuters Institute Newsletter

El Reuters Institute envia setmanalment un butlletí  en anglès amb totes les novetats, notícies i esdeveniments que organitza, un indispensable per a mantenir-se al dia de les últimes tendències en l’àmbit de la comunicació. Es tracta d’una entitat molt important per al sector, ja que també publica un informe que resumeix, d’una manera molt detallada, el que ha passat els darrers dotze mesos en matèria de periodisme. Anualment, doncs, analitza les tendències més exitoses, els índexs de negocis i els alts i baixos que han marcat la trajectòria de la professió. És indispensable per entendre com funciona la gran roda que mou el periodisme, així com per mantenir-se actualitzat i preveure quines seran les futures tendències.

Fleet Street

El butlletí Fleet Street, de Mar Manrique, té un tarannà jove, informal i dinàmic. Es tracta d’una publicació setmanal en castellà on els subscriptors podran llegir sobre tendències i la indústria dels mitjans de comunicació, a més de curiositats sobre el periodisme i temes d’actualitat. Segons la seva autora, el poden llegir un ampli ventall de perfils: des d’estudiants fins a novells o professionals del gremi. Manrique és graduada en periodisme i comunicació corporativa i està especialment interessada a informar sobre la professió i els continguts digitals. Ha treballat per a mitjans com EFE TV i els informatius de la cadena COPE Catalunya.

Tendenci@s

El butlletí Tendenci@s, d’Ismael Nafría és troba actualment inactiu, però cal tenir-lo molt en compte per quan torni a funcionar. Informa setmanalment als seus subscriptors sobre les darreres novetats del sector dels mitjans de comunicació digitals: notícies, recomanacions i formacions, entre altres propostes. Es tracta d’una bona opció en el cas de voler-se mantenir informat de les últimes tendències, tal com ens avança el seu propi nom, en l’àmbit del periodisme digital. Està escrit i editat per Ismael Nafría, periodista, escriptor, consultor, professor i conferenciant especialitzat en mitjans digitals que, des de juliol del 2019, dirigeix la revista National Geographic Espanya i que és l’autor del llibre La reinvención de The New York Times.

Tools for reporters

Eines per a periodistes, tal com el títol suggereix, és un butlletí bisetmanal que recomana recursos i eines per a desenvolupar la professió amb més facilitat. L’escriu en anglès la periodista freelance Samantha Sunne. De tots els recursos se’n destaquen els pros i els contres, els seus usos i les darreres novetats. En l’actualitat, un moment en què el periodisme ha d’evolucionar constantment i de manera accelerada, les eines que es recomanen en aquest newsletter poden afavorir un periodisme més ràpid, precís i de més qualitat.

100 Paths to Journalism

El Centre Europeu de Periodisme té fins a sis butlletins en marxa, de diferents temàtiques i periodicitats. D’aquests, recomanem 100 Paths to Journalism, on s’hi fan recomanacions, consells i un recull de preguntes i respostes amb professionals de la comunicació. De periodicitat mensual i en anglès, s’hi poden llegir entrevistes fetes a periodistes de diferents països, entorns i trajectòries i, amb cada edició, els subscriptors tenen l’oportunitat de plantejar algunes de les preguntes que es faran al convidat de la següent edició del butlletí. Es podria dir que està especialment pensat per a persones joves que estan iniciant la seva carrera en el món de la comunicació o a professionals que busquen reinventar-se i mantenir-se actualitzats.

Need to Know

El butlletí Need to Know, de l’American Press Institute, és una lectura en anglès, àgil i dinàmica que s’envia cada matí. Conté informacions i notícies molt útils per als subscriptors que cerquin material innovador i de qualitat relacionat amb el periodisme, amb matèries que susciten interès arreu del món. Aquestes notícies, a més, es publiquen diàriament a la web de la mateixa institució per a crear un fons de coneixement.

The Media Today

The Media Today és una newsletter diària en anglès dedicada a compartir notícies relacionades amb temes d’actualitat i que tenen un impacte sobre el periodisme. Històries sobre la professió arreu del món. Està escrita i editada per Columbia Journalism Review, una revista en anglès creada a la prestigiosa Facultat de Periodisme de la Universitat de Columbia. Es tracta d’una publicació cabdal, respectada i valorada pels professionals de la comunicació i, per tant, essencial en la nostra llista de butlletins.

Verificat

Verificat és una plataforma recent –va néixer el 2 d’abril de 2019– de fact-checking (verificació d’informació) sense ànim de lucre a Catalunya i que compta amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes. La seva principal dedicació és la de verificar el discurs polític i el contingut que circula per les xarxes socials, a més de l’educació de la ciutadania per al consum crític de la informació. L’objectiu del seu butlletí, de periodicitat quinzenal i en català, és  construir una comunitat contra la desinformació amb el suport de persones compromeses amb el consum i la disseminació crítica de la informació. S’hi poden llegir continguts de primera mà sobre la seva feina, les seves verificacions i una selecció d’articles sobre desinformació i tecnologia.

El butlletí del Col·legi de Periodistes

El Col·legi de Periodistes és la casa de tots els professionals de la comunicació: periodistes, fotògrafs i creadors de contingut. És per això que no pot mancar-li una newsletter pròpia per mantenir informats, tant als col·legiats com a aquelles persones interessades en el món del periodisme que s’hi vulguin subscriure. Al seu butlletí setmanal s’hi poden llegir les últimes notícies i temes d’actualitat, a més d’ofertes de formacions i serveis i descomptes especials per a col·legiats. És una bona opció per mantenir-se al dia de les novetats de la professió a casa nostra. A més, es fa una versió especial per als col·legiats de cada demarcació amb les notícies rellevants del territori que puguin ser del seu interès.

Escriure a Report.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.