Tot el que es perd sense Barça TV

barça tv
Mario Robert, a la dreta, en una imatge del programa Barça en Joc de Barça TV | Foto: Mario Robert

I es van apagar els llums. El 30 de juny quedarà per sempre en el record com l’últim dia de Barça TV. El canal de referència de l’aficionat culer dels últims vint-i-quatre anys, que ha seguit de primera mà l’època daurada i la gran crisi recent del Barça dels últims anys, posa punt final. “No era només un canal de la TDT, era imprescindible en el dia a dia del club”, detalla Mario Robert, periodista que ha estat vint anys a Barça TV.

El contracte amb Telefónica finalitzava el 30 de juny i la directiva de Joan Laporta va decidir que no aniria més enllà d’aquesta data. El president que en el seu moment la va impulsar ha estat el que ara l’ha tancat. I al final, per problemes econòmics. És prou coneguda la delicada situació financera del Barça, i en temps de retallades, s’ha pres la decisió de tancar la televisió del club. Una televisió que tenia dotze milions d’euros de pèrdues.

“Ningú s’ho esperava, ens podíem esperar retallades de plantilla, però no vam pensar mai que  tanqués”, comenta Natàlia Requena, periodista de Barça TV, que després d’unes pràctiques a tercer de carrera s’hi va quedar treballant fins ara. Sis anys i mig de vincle. El 27 d’abril va ser el dia fatídic que se’ls va informar de la notícia. Noranta-quatre persones anaven al carrer.

I tot això pocs mesos després que s’aprovés una pujada salarial per als treballadors, que exigien millors condicions i que fins i tot van estar de vaga per reivindicar els seus drets. “Sorpresa absoluta”, resumeix Robert, que es va assabentar de la notícia estant a casa l’endemà d’un dia de partit.

Barça TV va ser la responsable de documentar des del primer dia els primers passos d’un jugador argentí de tretze anys, procedent de Rosario, que acabava d’aterrar a Barcelona. Aquell jugador que acabaria convertint-se no només en el millor de l’equip sinó en el millor de la història.

Un arxiu impagable

I com el cas de seguir l’evolució de Leo Messi, hi ha molts exemples més: Xavi, Iniesta, Busquets, Piqué, Cesc Fàbregas, Jordi Alba… Barça TV s’encarregava dels partits, dels resums, de fer reportatges i entrevistes relacionades amb el primer equip de futbol, del futbol base, així com de totes les seccions. I tot aquest contingut durant vint-i-quatre anys. L’arxiu que té Barça TV és impagable.

Però és que tot aquest contingut no era només per a Barça TV, sinó que el club també ho aprofitava per als seus canals a les xarxes socials. D’altra banda, la resta de televisions mundials també ho demanaven i es beneficiaven d’aquest contingut. “Què passarà ara amb tot això?”, es qüestionen tant Robert com Requena. I és que és tota una incertesa saber quina serà la cobertura que donaran sobre l’actualitat així com el seguiment del club.

Els redactors de Barça TV participaven activament de tot el contingut que es generava, presentaven propostes i treballaven plegats amb els diferents caps de premsa del club. Tot això produïa que seguissin el dia a dia dels equips i, per tant, creaven un vincle amb els jugadors. En definitiva, quan hi havia una entrevista, els jugadors se sentien més còmodes i es deixaven anar més amb ells que no pas amb altres companys de la premsa.

Una altra de les tasques de Barça TV era, tal com explica Robert, “fidelitzar el culer amb el Barça”. I ara, sense el canal, cal veure quina és l’alternativa que s’ofereix. Per a ell, no és incompatible tenir la televisió i ser a les xarxes. I l’altre tema és que li costa molt entendre que a la televisió es pugui veure Real Madrid TV i, en canvi, no es vegi Barça TV.

barça tvLa periodista Natàlia Requena, a l’esquerra, treballant amb altres companys de Barça TV | Foto:  Natàlia Requena

La promesa dels treballadors

“La gent estava molt dolguda per les formes amb les quals es va informar del tancament, però ho vam deixar de banda, i ens vam prometre acabar-ho de la millor manera possible”, recorda Requena. Unes últimes setmanes per acomiadar-se de Barça TV, que per alguns havia estat la primera i única feina que havien tingut.

I ara què? Què passa amb tots els periodistes, càmeres, productors, tècnics de so, regidors, grafistes…? Dels noranta-quatre treballadors contractats, el Barça ha assegurat que es queda amb catorze, dels quals set ja estan assegurats. Els altres hauran de passar per un procés intern, enviar currículum i realitzar diverses entrevistes. Tot això tenint en compte que seran unes condicions totalment diferents de les quals tenien fins ara.

Tant la Requena com Robert coincideixen que estan vivint aquests dies a l’expectativa del que pugui venir. Tanca la televisió que per molts ha estat una escola de periodisme, però com recorda aquest últim, “hi ha vida més enllà de Barça TV”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.