La droga del nostre temps

documental xarxes socials
Escena de 'El mochilero del hacha', documental disponible a Netflix

La televisió en obert i les plataformes ens ofereixen diversos documentals sobre els múltiples perills que s’amaguen rere de l’ús excessiu de les xarxes socials, el mòbil i internet. Et proposem els més destacats.

Netflix ens permet veure tres documentals sobre la cara menys amable de les xarxes socials. Són aquests:

The Hatchet Wielding Hitchhiker (El mochilero del hacha)

Documental basat en la història d’un excèntric autoestopista hippie que armat amb una destral defensa una dona de ser agredida. La notorietat del cas i la seva peculiar personalitat que es desprèn d’una entrevista a la televisió el converteixen en una celebritat a Internet amb conseqüències insospitades. Tothom volia saber més sobre aquest heroi popular, de nom Kai, que acabava de salvar la vida d’una dona. Però, sota aquella façana de nen bo, s’amagava un assassí despietat. Un retrat molt significatiu de les dinàmiques digitals de celebració d’actes sense context i enaltiment de desconeguts.

 

The Tinder Swindler (El estafador de Tinder)

Tinder, la xarxa social de cites per excel·lència, ha canviat la manera com veiem les relacions sentimentals, però també és l’entorn ideal per a estafadors i suplantadors d’identitat. Aquest documental analitza el cas d’un israelià que, fent-se passar per milionari, saltava de cita en cita esprement els comptes corrents de les seves conquestes. Una piràmide de mentides, com les que podem trobar a qualsevol xarxa social, però portada al límit.

Tinder el té vetat de per vida en la seva aplicació, però això no li importa gaire perquè compta amb molts seguidors a xarxes socials com TikTok. Continua lucrant-se a través de les xarxes socials enviant missatges personalitzats a les seves fans per 200 dòlars a través d’una aplicació de pagament anomenada Cameo. Només amb això ha guanyat 60.000 dòlars.

 

The Great Hack (El gran hackeo)

T’has plantejat mai per què reps anuncis relacionats amb els productes que has buscat a Internet el dia abans? La gestió de les dades s’ha convertit en l’actiu més important de les empreses i s’usa com a instrument per lliurar tota mena de guerres polítiques manipulant als votants. Aquest documental analitza el costat fosc de l’economia de les macrodades i denuncia l’explotació de la informació privada mitjançant els esdeveniments de Cambridge Analytica/Facebook, en què es van revelar dades de milers de comptes personals sense autorització prèvia. El documental és una prova fefaent que les nostres dades privades són una moneda de canvi molt més valuosa que qualsevol divisa corrent.

A altres plataformes i canals podem trobar més documentals que aprofundeixen en les conseqüències de les xarxes socials.

 

Influencers, sobrevivir a las redes

A Prime Video hi ha Influencers, sobrevivir a las redes una sèrie documental sobre les llums i ombres de la trajectòria dels creadors de continguts per a les xarxes socials. Consta de quatre capítols de cinquanta minuts que aprofundeixen en les històries d’influencers com Ismael Prego, Carolina Iglesias, Noemí Casquet, Hamza Zaidi, Abril Cols, Rocío Osorno, Claudia García, Senyor Cheeto, Paula Moya, Lalachus, Juan Amodeo i Berryuca , entre altres.

Tots ells reflexionen sobre com gestionar aquest èxit a les xarxes, sovint efímer; el que suposa per a ells el fenomen followers, des dels fans més acèrrims fins als haters; o les conseqüències de la sobreexposició i el cost de viure de la seva imatge pràcticament les vint-i-quatre hores al dia. “Som esclaves del contingut”, afirma una entrevistada.

 

Adictos a la pantalla

A La Sexta trobem un documental realitzat pels periodistes Alejandra Andrade i Tomás Ocaña que analitza l’addicció al mòbil, l’ordinador o la tauleta, unes eines que s’han convertit en indispensables en el nostre dia a dia, però que ningú no vol enfrontar-se al seu costat més pervers. És la droga del nostre temps.

 

I Am gen Z

A Filmin es pot veure aquest documental que ens brinda totes les claus per entendre la complexitat de la Generació Z, la dels nadius digitals, i les conseqüències per a la salut mental de passar tota una vida connectats a Internet.

Els membres de la Generació Z van néixer amb un mòbil sota el braç, connexió en línia permanent i una manera completament inèdita d’entendre el món. Les xarxes socials són part de les seves vides i han crescut admirant youtubers i tiktokers. Ara han arribat a la vintena i exploren les conseqüències d’una vida plenament digital. Com els ha afectat la tecnologia? Quines conseqüències té per a la seva salut mental la sobreexposició a les xarxes socials?

 

Aquesta selecció de documentals analitza els diferents perills que comporta un ús abusiu de les xarxes socials. Esperem que serveixin per prendre consciència i deixar una mica de banda les pantalles aquest estiu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.