Una trobada amb la Comissió Europea

Periodisme europeu comissio europea
El grup del projecte "Periodisme Europeu" amb Joan Raventós, corresponsal de la CCMA | Foto: Clàudia Fuertes

Al juliol, un grup de quinze estudiants catalans de periodisme i comunicació, amb una profunda passió per l’Europa i la seva estructura política, va emprendre un viatge cap a Brussel·les, la capital de la Unió Europea. Una visita a les institucions comunitàries que formava part del projecte “Periodisme Europeu”, una iniciativa conjunta del Col·legi de Periodistes i la Comissió Europea de Barcelona.

Impulsats per una decidida determinació, aquests joves anhelaven una experiència immersiva per conèixer de primera mà el funcionament i l’impacte de la Comissió Europea i el Consell Europeu i la Representació Permanent d’Espanya de la Unió Europea (REPER) en les seves vides i en les polítiques europees.

Amb curiositat i interès, el grup va abordar aquest viatge com una oportunitat per aprofundir en la governança europea i comprendre la complicada xarxa de decisions que afecten milions de ciutadans. Amb la mirada posada en la Comissió Europea, la màxima institució executiva de la Unió Europea, els estudiants desitjaven adquirir una perspectiva clara de com es prenen les decisions i es formulen les polítiques que configuren el futur de la regió.

Sessions informatives

A mesura que se submergien en aquest viatge de descoberta, van poder interactuar amb professionals experimentats i líders europeus, com Isaac Valero, cap de Relacions Energètiques Internacionals o Pelayo Castro, representant del Gabinet del vicepresident Josep Borrell, entre molts d’altres. Les converses i reunions amb els professionals els van oferir una visió més profunda dels desafiaments i les oportunitats que afronta l’Europa contemporània.

Durant l’estada a Brussel·les, van participar en sessions informatives que abastaven temes variats, des de la cooperació transfronterera fins als conflictes europeus, l’educació i les polítiques mediambientals. A través d’aquestes interaccions, van adquirir un coneixement valuós sobre el paper central d’aquests òrgans en l’establiment de normatives i la promoció de valors comuns que uneixen les diverses nacions d’Europa.

Periodistes catalans a Brussel·les

Durant el transcurs del viatge educatiu, els estudiants van tenir l’oportunitat de desenvolupar una relació més estreta amb Joan Raventós, el corresponsal a Brussel·les de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals de Catalunya. Raventós va mostrar-los la seva oficina, un espai vibrant i dinàmic, on van poder veure de primera mà el procés de redacció i preparació de les notícies. També van tenir l’oportunitat de conèixer l’equip que el rodejava i els seus companys periodistes que treballaven per altres mitjans espanyols i italians.

La quinzena d’estudiants durant una de les sessions informatives | Foto: Clàudia Fuertes

D’altra banda, Raventós els va explicar la dinàmica de la seva rutina professional, les seves responsabilitats com a corresponsal i com manejava les notícies i les fonts d’informació a la capital europea. I no només això, sinó que també va compartir alguns dels secrets que hi ha rere el funcionament de les càmeres de televisió i la preparació per a les connexions en directe, mostrant la necessitat d’informar amb precisió i objectivitat. Aquesta interacció amb un professional tan experimentat va inspirar als estudiants, donant-los una perspectiva més realista sobre la feina del periodista i les seves responsabilitats en la cobertura d’esdeveniments internacionals.

A més de l’enriquidora relació amb Joan Raventós, també van tenir l’oportunitat de mantenir contacte amb Ferran Tarradellas, oficial de premsa del Consell de la Unió Europea. Aquesta trobada va ser una oportunitat única per aprofundir en el món de la comunicació institucional i entendre millor com les notícies es difonen i s’aborden a nivell europeu. Durant la seva interacció amb Tarradellas, els estudiants van conèixer com el Consell de la Unió Europea gestiona la informació i es comunica amb els mitjans de comunicació. Van aprendre sobre els reptes i responsabilitats d’aquesta posició i com s’aborda la cobertura mediàtica de temes de gran rellevància política i social.

Retorn a Catalunya

El viatge va deixar una empremta profunda en cada membre del grup, fomentant un esperit d’uniformitat i comprensió intercultural. A mesura que tornaven a Catalunya, van portar amb ells un sentiment renovat d’identitat europea i una forta determinació per ser agents de canvi en el context d’una Europa en constant transformació.

Aquesta experiència única va inspirar-los a continuar explorant els temes de la política europea i a contribuir activament al futur del continent. Enfortits per aquest viatge, aquests estudiants catalans han mostrat un compromís ferm per promoure la cooperació i l’entesa mutua entre les diverses cultures que convergeixen a Europa, a la recerca d’un futur compartit i pròsper.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.