Propostes periodístiques per Nadal

Llibres centre Documentació Montserrat Roig
Al Centre de Documentació Montserrat Roig, del Col·legi de Periodistes, trobareu diferents propostes per regalar | Foto: Adrián Caballero

Sigui per regalar als nostres amics o familiars periodistes o bé per afegir noves propostes a la nostra llista de llibres pendents, Report.cat acaba l’any suggerint més d’una vintena de llibres els quals són molt adients a tenir en compte durant aquestes festes. Amb l’ajuda del Centre de Documentació Montserrat Roig, aquí es presenta una selecció d’obres, des de biografies de periodistes rellevants fins manuals sobre el futur del periodisme, passant per noves obres que amenacen en convertir-se en clàssics de l’ofici. Una llista imprescindible per aquest Nadal.

Regalar ofici

Cada mesa, un Vietnam: sobre el oficio del periodisme, Ed. Enric González  [Jot Down Books, 2017]. Un llibre imprescindible, editat per Enric González, on 24 periodistes parlen de les petites guerres que es lliuren a les redaccions i que, segons ells, estan perdudes per endavant si no es practica correctament l’ofici.

La reinvención de The New York Times, Ismael Nafría [CreateSpace, 2017]. L’autor, ex cap d’Innovació al Grup Godó i el Grupo PRISA, ha estat durant un any estudiant des dels Estats Units l’adaptació del diari més important del país i una de les referències mundials, The New York Times, a la irrupció d’Internet al periodisme ara fa més de 20 anys.

Guerras de ayer y de hoy. Conversación entre Mikel Ayestarán y Ramón Lobo, Mikel Ayestarán y Ramón Lobo [Colectivo 5W, 2016]. Aquesta obra confronta dos estils periodístics però amb un mateix objectiu: explicar el món. Durant la seva conversa Ayestarán i Lobo debaten sobre qüestions com els canvis en la cobertura dels conflictes o per què fracassen els processos de pau.

Miralls creuats: Roig-Capmany, Maria Ángeles Cabré [Pagès Editors, 2017]. Mestra i deixebla, amigues i dues referències a la literatura catalana. Aquest llibre és, segons la seva autora, un “passeig per les seves vides i les seves obres”, presentant punts comuns com la ciutat de Barcelona, el periodisme i el feminisme.

Biografies de referència

José Ortega Spottorno (1916-2016): un editor, Puente entre generaciones, Mercedes Cabrera [Alianza Editorial, 2016]. Publicat amb motiu del centenari del seu naixement, el llibre recull l’anàlisi i testimoni d’historiadors, escriptors i amics que van conèixer personalment aquest fill de José Ortega i Gasset i co-fundador d’El País.

Eugenio d’Ors: 1881-1954, Javier Varela [RBA Libros, 2017]. Una obra que repassa el glossari en català i castellà d’un dels autors més interessants de la primera meitat del segle XX. En aquest llibre trobarem part dels seus escrits i reflexions.

Primera pàgina, vida de un periodista 1944-1988, Juan Luís Cebrián [Debate, 2016]. Qui sigui amant de les biografies i de la professió, en aquestes memòries pot trobar la descripció de desenes de personatges reconeguts fetes amb la ironia i el coneixement de l’autor, que narra el seu treball fins 1988, any en el qual va abandonar la direcció d’El País.

Història de la professió

La vida que aprenc, Carles Capdevila [Arcàdia, 2017]. No podia faltar una proposta per recordar Carles Capdevila, que ens va deixar el passat mes de juny. En aquest llibre, Capdevila comparteix reflexions fetes durant anys sobre temes essencials per ell, com la vida en companyia, l’educació, la salut, etc.

Voces en las sombras, Luís Zaragoza [Cátedra, 2016]. Vuit dècades de ràdio resumides en un llibre. Missatges ocults, mentires, propaganda i informació sense censura. Luís Zaragoza ha investigat durant la seva carrera el paper que ha jugat a la societat del segle XX les ràdios clandestines i fruit d’aquest investigació publica aquesta interessant obra.

El gran dolor del mundo: diarios 1944-1975, Francisco Candel [Debate, 2017]. Qui conegui l’obra de Francisco ‘Paco’ Candel voldrà tenir aquest llibre, que reuneix una amplia selecció dels diaris inèdits de Candel durant la dictadura.

100 anys del TBO, Jordi Manzanares i Josep Cuní [Diminuta, 2016]. Qui no ha llegit mai el TBO, “el tebeo que va donar nom als altres”? Un recull de les millors vinyetes s’afegeixen a diferents intrahistòries sobre el TBO en aquesta molt bona idea de regal de Nadal.

Mirada internacional

El mundo árabo-islámico como ellas nos lo contaron, Carmen Valiña [Clave Intelectual, 2016]. Un relat de dones periodistes sobre dones àrabs i musulmanes, claus a l’hora d’entendre l’Orient Pròxim i Mitjà però que mai es veuen reflectides en les cròniques que es llegeixen a Occident. Una narració curosa per part d’enviades especials de TVE a Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica.

Fills del Nil, Xavier Aldekoa [Ara Llibres, 2017]. El reconegut fotoperiodista Xavier Aldekoa recorre el Nil descobrint persones, cultures i tradicions ben diferents i les presenta a través de testimonis personals, tots ells “fills del Nil”.

¿Por qué Damasco?, Tomás Alcoverro [Diéresis, 2017]. Si es vol entendre què ha passat als darrers anys a Síria és imprescindible llegir la crònica de Tomás Alcoverro, un dels corresponsals que millor coneix Orient Mitjà i que sap connectar i contextualitzar detalls i esdeveniments dels darrers anys que han acabat amb la devastació de Damasc i la resta del país.

Potosí, Ander Izagirre [Libros del KO, 2017]. L’autor lliga la història del Potosí amb la revolució de 1952, els obrers que van tombar fa dècades dictadures i acaba explicant la història actual, on els fills d’aquells obrers es manifesten i aconsegueixen lleis per treballar a partir dels 10 anys.

En la oscuridad, diez meses secuestrado por Al Qaeda en Siria, Antonio Pampliega [Ediciones Península, 2017]. Per primer cop, un periodista segrestat per Al Qaeda explica la seva experiència en un llibre. A través de les seves pàgines, l’obra ens permet conèixer i identificar-nos amb el captiveri patit per Pampliega l’any 2016.

Periodisme gràfic

Disparant al cor, Joana Biarnés [Editorial Blume, 2017]. Una antologia de l’obra de Joana Biarnés, la primera fotoperiodista de l’Estat espanyol que durant tres dècades va configurar amb les seves imatges una autèntica crònica d’una època. Biarnés també és protagonista aquests dies d’una exposició (A contracorrent) que es pot veure fins al mes d’abril al Palau Robert. Disparant amb el cor compta amb pròlegs de la periodista Natalia Figueroa i Chema Conesa, i una biografia escrita per Jordi Rovira.

Nazis a Barcelona: l’esplendor feixista de postguerra (1939-1945), Mireia Capdevila, Francesc Vilanova [Aj. Barcelona i Fund. Carles Pi i Sunyer, 2017]. Recomanable treball d’arxiu i de recerca en col·leccions gràfiques d’arreu del territori per presentar la relació entre l’Espanya franquista de post-guerra i el nazisme.

Reporters gràfics: Barcelona 1900-1939, Pablo González, Andrés Antebi, Teresa Ferré i Roger Adam [Aj. Barcelona i Arxiu Nacional de Catalunya, 2015]. Potser l’edició millor treballada de tot aquest article. El llibre, que reconstrueix la memòria gràfica i fotoperiodística de la Barcelona del primer terç de segle XX, es presenta en una caixa amb dos volums: un dedicat a l’ofici i l’altre, al quiosc.

Present i futur

SEO: las claves esenciales, Aleyda Solís [Anaya, 2016]. Aquest manual repassa els canvis que Internet ha provocat en els diaris digitals, així com en els negocis digitals. Recomanable per tothom que vulgui introduir-se professionalment en el posicionament online i l’estratègia de màrqueting digital.

Cómo divulgar ciència a través de las redes sociales, Javi Polinario [Círculo Rojo, 2016]. Cada dia hi ha més interès en fer divulgació científica i el periodisme sobre ciència i tecnologia es fa més espai als mitjans, amb alguns d’ells especialitzats. En aquest llibre Javi Polinario prepara a qualsevol científic i periodista per moure’s per les xarxes socials i els blogs i aconseguir la major difusió possible del contingut científic.

Esperant els robots, algunes idees sobre l’endemà, Enric Juliana [Icària, 2017]. El periodista Roger Palà entrevista al director adjunt de La Vanguardia Enric Juliana. A banda de tractar temes d’actualitat com el procés català i repassar fenòmens com el 15-M i Podemos, la conversa s’enfoca en com evolucionarà el món davant la victòria de Donald Trump així com amb la irrupció de l’automatització i els robots.

Escriure a Report.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.