Els cinc vídeos TED sobre periodisme més vistos

El periodista ghanès, Anas Aremeyaw, intervé durant una trobada de les TED Talks | Foto: TED Conference (Flickr)

Les xerrades TED,  organitzades des de 1984 per una organització sense ànim de lucre dels Estats Units, són conegudes arreu del món per la reputació dels seus ponents, el caràcter innovador de les temàtiques i gràcies també al fet que tenen lloc regularment a ciutats de tot el planeta i són subtitulades a la seva web a més de 100 idiomes. En els darrers anys, TED.com s’ha convertit en un referent d’idees i reflexions sobre diferents temes, també pel que fa al periodisme. En aquesta llista, Report.cat recomana les cinc xerrades de periodistes més vistes a la web d’aquesta organització.

Eli Pariser – Vigileu amb els “filtres bombolla” a Internet

En aquesta xerrada de març de 2011 i que ja acumula més de 3.600.000 visualitzacions l’editor de l’agregador de continguts Upworthy adverteix el públic d’una conseqüència negativa del fet que els algoritmes de les webs de noticies s’adaptin a les nostres preferències. Segons Pariser, ens podem quedar atrapats en una “bombolla de filtres” on no se’ns exposa informació que podria desafiar la nostra visió del món i les nostres idees. Argumenta aquest activista i editor nord-americà que això pot ser fins i tot dolent per a la democràcia.

Sebastian Junger – Per què els veterans perden la guerra

Aquest periodista freelance, autor de llibres com The Perfect Storm: A True Story of Men Against the Sea (1997), relata la seva vivència com a reporter a l’Afganistan amb els soldats nord-americans. Durant la seva intervenció a la trobada TED de Nova York, al 2014 i que compta amb més d’1,8 milions de visualitzacions, Junger explica com ha viscut el canvi que suposa pels soldats enfrontar-se a situacions extremes com les de la guerra. Al final, apunta que les conseqüències psíquiques pels soldats es poden considerar com una petita derrota.

Sally Kohn – Parlem de correcció emocional

Amb més d’1.600.000 visualitzacions, la intervenció d’aquestta periodista i analista política nord-americana al TED de Nova York s’ha convertit en un referent a l’hora de parlar sobre correcció en la informació política. Però Kohn, que actualment exerceix com comentarista a la CNN, el Washington Post i el USA Today, no creu que s’hagi de parlar de correcció política, sinó de correcció emocional. Ho exemplifica en la intervenció relatant la seva experiència com a “cap parlant, progressista i lesbiana” a FOX News. Just després d’aquesta xerrada, a l’octubre de 2013, la cadena va trencar el contracte de Kohn -motiu pel qual la gent de TED la va entrevistar setmanes després-.

Anas Aremeyaw Anas – Com posar nom, avergonyir i empresonar 

Més d’1,3 milions de persones han vist la intervenció d’aquest periodista ghanès, especialitzat en drets humans i en denunciar la corrupció del seu país, que s’ha caracteritzat per destapar desenes de casos de conductes il·lícites que han implicat penes de presó pels seus protagonistes. Utilitza sempre l’anonimat i així, amb el rostre cobert, és com va fer la seva intervenció al TED Talk de 2013. En aquesta xerrada, de 12 minuts de duració, Aremeyaw mostra imatges molt dures fruit de les seves investigacions i reivindica la importància de fer justícia des del periodisme.

Dave Isay – Tothom que et rodeja té una història que el món necessita escoltar

Dave Isay és productor de ràdio als Estats Units i el 2003 va instal·lar una cabina a la principal estació de trens de Nova York (Grand Central) que, sota el nom de StoryCorps, condivada a  qualsevol ciutadà a un espai tranquil en el qual podia enregistrar la seva història personal o bé escoltar la de qualsevol altra persona. Actualment StoryCorps és la col·lecció més gran de veus humanes mai registrades. En aquesta xerrada, Isay desgrana el seu objectiu de fer mundialment coneguda la seva idea per poder conèixer aquella història interessant que tothom pot explicar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.