El misteri de la plàcida Islàndia

Sombras Reikiavik desaparaicio novela
Imatge d'una de les desaparicions a Islàndia de les que tracta el llibre d'Adeane | Foto: RBA

El 26 de gener de 1974 Gudmundur, un adolescent de 18 anys de Reykjavík, va sortir d’un bar nocturn i mai va tornar a casa seva. Pocs mesos després, a una ciutat propera de la capital,  un home casat i amb fills anomenat Geirfinnur  va rebre una trucada a la nit i va agafar el cotxe per a dirigir-se a una cafeteria. L´única cosa que va quedar d’ell van ser les claus posades en el contacte del vehicle.

Aquestes dues desaparicions van esdevenir tot un xoc per a la societat islandesa, que vivia anys d’aïllament i pau entre tots els veïns. Sense descomptar la policia, que estava molt poc acostumada als delictes greus i tenia molt poca experiència sobre com investigar un homicidi.

Tot i no haver-hi pistes, aviat van aparèixer sis sospitosos. Fins i tot alguns d’ells es van arribar a declarar culpables, malgrat que, sorprenentment, tampoc recordaven haver comès cap crim. Des d’aleshores, la barreja entre els somnis i la realitat ha vagat per sobre d’aquestes desaparicions des de fa més de quaranta anys.

Investigació profunda

Aquesta misteriosa història es pot descobrir en el documental de Netflix Out of thin air, dirigit per Dylan Howitt, i també en el llibre Sombras de Reikiavik (RBA), escrit per Anthony Adeane (Londres, 1991) i de recent publicació (estarà a la venta a partir del 21 de febrer).  Aquest periodista d’investigació britànic de la BBC va quedar totalment fascinat pels fets i va dedicar tres anys d’intensa investigació realitzant viatges sobre el terreny i entrevistant als testimonis i sospitosos de les desaparicions. Tot i això, 46 anys després d’aquells misteriosos fets, Adeane encara no sap què va passar amb aquells dos homes desconeguts. El resultat d’aquest intens treball és un esgarrifós true crime que en molts moments fa rememorar al cèlebre A Sang freda de Truman Capote.

“El que més em va fascinar és com la memòria pot arribar a crear-te un record tan poderós com el fet d’haver assassinat algú, fins al punt de destruir la teva vida i la dels altres”, explica Anthony Adeane que aquests dies ha visitat Barcelona per participar en el festival BCNNegra, durant una entrevista amb Report.cat. Al principi, el periodista va presentar la idea per fer un documental amb el suport de Netflix i la BBC, però quan es va adonar que la història donava per a molt més, va decidir escriure un llibre.

Anthony Adeane, periodista d’investigació de la BBC i autor de Sombras de Reikiavik (RBA). Foto: Lluís Bou (RBA)

Anthony Adeane, periodista d’investigació de la BBC i autor de Sombras de Reikiavik (RBA) | Foto: Lluís Bou (RBA)

Una societat aïllada

Entre les seves pàgines, no només es respiren els salvatges i agrestos paisatges islandesos, sinó que l’autor també intenta fer una reflexió sobre el sentit de la justícia i dissecciona una societat única al món, que en el moment dels fets, just quan el país començava a obrir-se a l’estranger i a l’arribada dels hippies i les drogues, va ser incapaç d’entendre algunes de les facetes més fosques de l’ésser humà.

“Inicialment es pot arribar a simpatitzar amb la policia, que treballava sota pressió, però després veus que van estirar d’un fil fins a l’extrem, quan era evident que haurien d’haver investigat altres línies”, explica Adeane. Per poder desgranar tots i cadascun dels detalls (i ombres) d’aquesta negligència policial, aquest periodista va accedir a  més de 10.000 traduccions de dades i documents, que va poder consultar juntament amb investigadors islandesos. Una mica més fàcil van ser les entrevistes amb els testimonis i sospitosos dels fets, ja que, no només parlaven un bon anglès, sinó que també els resultava més còmode el fet que l’investigador fos estranger.

De fet, encara avui en dia la societat islandesa té una opinió molt ferma sobre el tema i els sospitosos són clarament observats i assenyalats quan van pel carrer. Això sí, la història de les dues desaparicions ja ha passat a formar part del llegendari popular, fins al punt de sorgir frases fetes, com aquella que diu: “vaig estar tant temps buscant les claus que vaig pensar que trobaria a Geirfinnur!”.

Escriure a Report.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.