Un estiu de pel·lícula amb periodistes

al descubierto
Al descubierto (She said) relata la investigació sobre els abusos del productor cinematogràfic Harvey Weinstein

Estiu i cinema és una bona combinació. Per això, us presentem una selecció de pel·lícules de l’última dècada protagonitzades per periodistes i basades en fets reals. Deu films –amb el títol en català només quan ha estat doblada a la nostra llengua– per viure la professió d’una manera més lúdica, en un període on predominen les vacances. Una desena de suggeriments ideals per acostar les investigacions periodístiques al gran públic, en un moment en el qual la credibilitat i el prestigi de l’ofici estan en entredit.

1. En primera plana (Spotlight) (2015)

Direcció: Tom McCarthy

La pel·lícula relata la investigació i publicació d’un escàndol d’abús sexual infantil, per part de l’Església, a càrrec del rotatiu The Boston Globe, a l’estat de Massachussets. Malgrat que s’havien destapat els fets, l’Església els va pretendre amagar. El film va guanyar l’Òscar a millor pel·lícula i a millor guió original el 2016.

Es pot veure a les plataformes Apple TV, Rakuten i Prime Video.

2. September 5 (2024)

Direcció: Tim Fehlbaum

Nominat a l’Òscar en la categoria de guió, el film narra la crisi d’ostatges durant els Jocs Olímpics del 1972 a Múnic. Roone Arledge, president d’ABC Sports, amb Geoffrey Mason, productor esportiu amb poca experiència, van fer una cobertura informativa que va donar la volta al món.

Es pot veure a les plataformes Filmin, Rakuten i Apple TV.

3. Al descubierto (She said) (2022)

Direcció: Maria Schrader

Basat en el llibre de les periodistes del New York Times, Jodi Kantor i Megan Twohey, en el qual relaten la història del procés que va destapar els casos d’abusos sexuals i les acusacions contra el productor cinematogràfic Harvey Weinstein, i que van originar el moviment #MeToo

Es pot veure a les plataformes RTVE Play, Rakuten i Apple TV.

4. Els arxius del Pentàgon (The post) (2017)

Direcció: Steven Spielberg

La llibertat de premsa és el fil conductor de la pel·lícula que explica la publicació de la investigació coneguda com els ‘papers del Pentàgon’ per part del diari The Washington Post, l’any 1971, en els quals es revelen secrets governamentals referits a la Guerra del Vietnam.

Es pot veure a les plataformes de pagament Apple TV, Prime Video i Rakuten.

la veritat
La veritat (Truth) narra les pressions a Mary Mapes i Dan Rather.

5. La veritat (Truth) (2015)

Direcció: James Vanderbilt

Basada en el llibre Truth and Duty, de Mary Mapes, productora de notícies de la cadena CBS. Ella i el presentador Dan Rather descobreixen una història que pot afectar la carrera presidencial de George W. Bush durant les eleccions del 2004. Ho fan públic i reben pressions per demostrar la veracitat de la informació.

Es pot veure a les plataformes Movistar +, Rakuten i Prime Video.

6. Un día más con vida (Another day of life) (2018)

Direcció: Damian Nenow i Raúl de la Fuente

Pel·lícula basada en el llibre del mateix títol del periodista Ryszard Kapuscinski, on retrata els darrers dies de la guerra civil a Angola. El film té la particularitat de combinar documental amb animació.

Es pot veure a les plataformes RTVE Play, Filmin i Prime Video.

7. La corresponsal (A private war) (2018)

Direcció: Matthew Heineman

Film biogràfic que narra la vida de Marie Colvin, corresponsal de guerra en el diari The Sunday Times, i on es mostren els sacrificis personals i els riscos que comporten la cobertura de conflictes armats.

Es pot veure a les plataformes Prime Video i Rakuten.

8. El senyor Jones (Mr. Jones) (2019)

Direcció: Agnieszka Holland

La pel·lícula explica la història del periodista Gareth Jones, que va investigar l’actuació de Stalin durant la col·lectivització forçada d’Ucraïna, coneguda com a Holodomor.  El dictador va matar d’inanició a més de set milions de persones. Aquest genocidi va inspirar el llibre Rebel·lió a la granja de George Orwell.

Es pot veure a les plataformes Filmin i Prime Video.

fotograf minamata
El fotògraf de Minamata es basa en el treball al Japó d’Eugene Smith i la seva dona Aileen Mioko Smith.

9. El fotògraf de Minamata (Minamata) (2020)

Direcció: Andrew Levitas

El fotoperiodista W. Eugene Smith va documentar l’enverinament per mercuri a Minamata, una ciutat del Japó l’any 1956, on van morir gairebé cinquanta persones. Amb la seva dona, Aileen Mioko Smith, van escriure el llibre en el qual s’ha basat la pel·lícula. Actualment, la intoxicació per mercuri s’anomena la malaltia de Minamata.

Es pot veure a les plataformes Prime Video, Rakuten i Apple TV.

10. L’escàndol (Bombshell) (2019)

Direcció: Jay Roach

Aquest darrer film aborda denúncies per assetjament sexual contra l’exdirector executiu de Fox News, Roger Ailes. La pel·lícula és una reflexió sobre la lluita per la justícia i la cultura corporativa. El mateix any també es va estrenar The Loudest voice, una sèrie sobre la figura d’Ailes.

Es pot veure a les plataformes de pagament Prime Video i Rakuten.

Si voleu conèixer més films protagonitzats o en els que hi apareixen professionals de la informació, podeu consultar l’extens catàleg, amb un rànquing de dues-centes pel·lícules, de Periodistas en el cine elaborat pels periodistes argentins Manuel Barrientos i Federico Poore.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.